sunnuntai 30. joulukuuta 2012

Vuosi 2012

Vuosi on taas liki takana, joten on sopiva hetki pysähtyä katsomaan taaksepäin, mitä kaikkea tänä vuonna tapahtui ja mitä tuli tehtyä. Pahoitteluni blogin lukijoille siitä, että en ole kyennyt tuottamaan uusia tekstejä kovinkaan useasti. Tämän lukemalla ymmärrätte varmasti miksi näin. 

Jatkossa pyrin pitämään yllä mielummin laatua kuin määrää. Yritän käyttää junamatkoja kirjoittamiseen, koska paljon luettuja kirjoja on kotityöpöydällä odottamassa läpikäyntiään ja paljon on muistiinpanovihkoissa aiheita, joita haluaisin jakaa. Silti tärkeimmät asiat tulevat ensin ja kun aika on minun rajallisin resurssi, on blogi yksi niistä asioista, joka joutuu joustamaan. 
Vuoden huippuhetki: Hilda Emilia Luoma (2012-)
Perhe 

Vuoden ehdottomasti merkittävin kohokohta oli toisen lapsen, Hildan syntyminen 16.5.2012. Hymytyttö sulatti heti syntymästään lähtien isänsä sydämen. Hugo täytti marraskuussa 2v ja on todellinen pojan vesseli ja papukaija, jolta tulee hauskaa juttua ja jonka kanssa on kiva leikkiä. Nykyään tulee luettua enemmän Muumeja kuin von Misesiä

Kahden alle kaksivuotiaan kaitsemisessa on vanhemmilla toisinaan tietämistä. Ilman sujuvaa arkea, ei muutkaan asiat olisi mahdollisia. Suurin kiitos kuuluu rakkaalle vaimolleni Merjalle. Kotimme on yhä Tampereella Onkiniemessä ja täällä me viihdymme.

Työ 

Työrintamalla tahti tuntuu kiihtyvän vuosi vuodelta. Se lienee osa henkilökohtaista kehitystä. Töiden osalta päällimmäisin mieleen tuleva asia on tyytyväisyys: koen olevani tällä hetkellä unelmatyössä ja saan tehdä hienoja asioita arvostamani ihmisten kanssa. Siispä töissäkäynti on oikeasti nautinto! Tottakai työn ja perheen yhteensovittamisessa on omat tasapainoilunsa, mutta pahemmalta asiat tuntuisivat, jos työ olisi pakkopullaa. Nyt koen innostumisia sekä kotona että töissä. 

Kohokohtia vuonna 2012 Taaleritehtaalla olivat kutsu osakkaaksi sekä Biotehdas-pääomarahaston perustaminen. Saan toimia rahaston vastuullisena johtajana ja rakentaa sen myötä Suomeen ensimmäistä valtakunnallista biokaasulaitosten verkostoa. Kokonaisinvestointimme biokaasualalle on noin 90 miljoonaa euroa seuraavan kahden vuoden aikana. Vuonna 2012 toteutimme heti kaksi yrityskauppaa ostamalla VamBio Oy:n ja Watrec Oy:n

Lisäksi Pääomarahastoissa toteutimme vuoden aikana myös uuden Asuntorahaston sekä lanseerasimme uudenlaisen Metsärahaston. Vaikka finanssiala ja talous ylipäätään ei vuonna 2012 ollut suosiollinen, me onnistuimme kasvattamaan merkittävästi omaa toimintaamme ja tekemään isoja liikkeitä markkinoilla. Tällaisessa tekemisen meiningissä on ilo olla mukana!

Väitöskirja

Väitöskirjan etenemisen suhteen vuosi 2012 oli selvä pettymys. Realismia on, että luovuus ei loista lapsiperheessä eikä työn ja pienten lasten yhtälössä jää juurikaan aikaa lukemiselle, kirjoittamiselle ja ajattelemiselle. Silti projektini on yhä elossa ja vien sitä eteenpäin sitä vauhtia kuin näissä olosuhteissa on mahdollista. Olin ennen tätä vuotta aikataulusta selvästi edellä eli aloitin 2010 ja tavoite on valmistua 2014. Tavoite on yhä tehtävissä eli nyt olen normaalissa aikataulussa. Kaikki opinnot on suoritettuna, väitöskirjan runko kasassa, raakatekstiä noin 60 sivua koossa ja ennen kaikkea aineisto ja ajatukset olemassa, kunhan vain olisi aikaa kirjoittaa paketti kasaan. 

Tänä vuonna tuli käytyä kahdessa kansainvälisessä tutkijaseminaarissa, pidettyä useita esiintymisiä yliopistoissa, erilaisissa seminaareissa, monille organisaatioille ja yrityksille sekä toimittua neuvonantajana muutamissa caseissa, joista sain hyvää toimintatutkimusaineistoa. Lisäksi tuli jaettua ajatuksia tässä blogissa, tehtyä muutamia haastatteluita ja käytyä erinomaisia keskusteluja aiheesta. 

Käytännössä luen nykyisin junamatkat Tampere-Helsinki välillä aamuin ja illoin sekä viikonloppuisin lasten päiväunien aikaan, jos ei ole muuta akuuttia tehtävää. Kirjoittaminen vaatii kuitenkin keskittymistä, joten lopullisen väitöksen tekemiseen tarvitsen jossain kohtaa selkeän rauhallisen ajankohdan. Tämä on tarkoitus järjestää viimeistään 2014. 

Hallitukset

Vuonna 2011 aloitin varsinaisesti hallitustyöskentelyn ja vuosi 2012 oli tältä osin todellinen kiihdytysvuosi. Perustimme alkuvuodesta Heikki Väänäsen kanssa Hallitusjuniorit ry:n, koska näimme tarpeen yhteisölle, joka kehittäisi nuorten hallitustyöosaamista. Idea on kehittynyt vuodessa 25 jäsenen erittäin laadukkaaksi yhteisöksi, jonka toiminta on mielekästä ja konsepti kehittyy jatkuvasti. Kirjoitan tästä lähiaikoina lisää. Joka tapauksessa on ollut ilo seurata asian kehittymistä ideasta todelliseksi toiminnaksi! 

Hallitusjunioreiden lisäksi sain kunnian tulla kutsutuksi Hallituspartnereiden partneriksi ja hallituksen jäseneksi. Oma hallitusosaamiseni on kasvanut eksponentiaalisesti tänä vuonna, etenkin kun olen päässyt käymään syvällisiä keskusteluja kokeneiden konkareiden kanssa. 

Yritysten hallitusten asioita en blogissani kommentoi mitenkään. Hallitus on anonyymi toimielin, joten mielestäni hallituksen jäsenen ei ole korrektia kirjoittaa tai kommentoida minkään yrityksen hallituksen asioita julkisesti. Istuin tänä vuonna toista kautta Fira Oy:n ja Optinet Oy:n hallituksissa. Syksyllä tuli tehtyä pikavisiitti Ilves-Hockey Oy:n hallituksessa, mikä oli erinomainen oppikoulu kriisiyhtiön johtamisesta, omistamisesta ja riskienhallinasta. Keikkaa en kadu, enkä myös enempää kommentoi. Loppuvuonna tuli työn myötä Biotehtaan omistamien yhtiöiden hallitukset ja mm. Watrec Oy:n hallituksen puheenjohtajuus. 

Ensi vuodelle haen hallitustyöskentelystä määrän sijasta mielummin laatua. Haluan mielummin keskittyä muutamaan ja hoitaa ne kunnolla kuin hyväksyä lisää jäsenyyksiä. Koen hallitustyön erittäin mielekkäänä tapana olla mukana kehittämässä erilaisia yrityksiä erilaisilla toimialoilla. Suosittelen lämpimästi tätä toimintaa kaikille kiinnostuneille!

Harrastukset

Ajankäytöstäni perhe, työ ja hallitukset vievät leijonan osan. Muulle ei jää juurikaan aikaa. Erityisen paljon harmittaa liikunnan vähäisyys nykyisin. Pari vuotta sitten tuli vielä juostua maratonia ja harjoiteltua 4-5 kertaa viikossa säännöllisesti. Nyt jos saa 2 liikuntakertaa viikkoon, on oltava tyytyväinen. Viikolla liikkuminen jää hyvin vähäiseksi, koska ainoa mahdollisuus olisi Tampere-päivien aamuisin. Viikonloppuna käyn kuntosalilla, jos on aikaa lasten päiväunien aikaan. Liikunnan vähäisyys on suurin harminaiheeni tällä hetkellä ja liikkumattomuus myös näkyy ulospäin, valitettavasti.  Lienee olemassa matemaattinen kaava siitä, kuinka monta kiloa lapsi tuo tullessaan. Todistan sen pitävän paikkansa. 

Matkustelu on myös jäänyt, luonnollisista syistä. Lomat on mielelluummin kotona kuin että lähtisi matkaan kahden alle kaksivuotiaan kanssa. Kaikella on aikansa. 

Tämän vuoden parhaat lukemani kirjat olivat useat Ludwig von Misesin Human Action, Murrau N. Rothbardin The Ethics of Liberty ja Björn Wahlroosin Markkinat ja demokratia.

Vuosi 2013

Mitä sitten kenties tapahtuu ensi vuonna? Tässä kohtaa sitä helposti ennustaa, että sama jatkuu. Silti aina vuoden mittaan tulee vastaan uusia käänteitä - positiivisia tai negatiivisia, jotka omalta osaltaan muuttavat asioiden kulkua, ainakin osittain. Perheen osalta viimeiset vuodet ovat tuoneet isoja muutoksia tullessaan, joten jospa 2013 olisi siltä osin vakaampi. Töissä tulee varmasti isoja juttuja, mitä, sitä en tietenkään paljasta tai kaikkea edes tiedä. Biotehtaan osalta tulossa on rakentamisen hyvin merkittävä vuosi kun investoimme uusia biokaasulaitoksia uusille paikkakunnille. Väitöskirjan osalta toivon, että saisin järjestettyä vähintään 25 kokonaista päivää aikaa kirjoittamiselle ja saisin ensimmäisen kirjoitusversion kokoon. Hallitusten osalta 5 jäsenyyttä on ehdoton maksimi eli keskityn mielummin laatuun kuin määrään. Paikat päättää kevään yhtiökokoukset. Hallitusjunioireille ennustan todellista läpimurtoa valtakunnalliseen tietoisuuteen. Harrastuksissa lupaukseni on liikkua vähintään kolme kertaa viikossa. Ajan järjestäminen on ennen kaikkea tahtotilakysymys. Ehkä kesällä tai syksyllä onnistuisi myös koko perheen ulkomaanmatka. Luettavia kirjoja vuodelle 2013 on Ayn Randin teokset,  Morten Husen hallituskirjat sekä tukku itävaltalaisen talousteorian teoksia. 
Related Posts with Thumbnails