sunnuntai 30. syyskuuta 2012

Omistaja, luovu ajoissa!

Sir Edmund Hillary ei ollut ensimmäinen, joka kapusi Mount Everestin huipulle, vaan useampi henkilö oli tehnyt sen jo ennen häntä. Hän vain oli ensimmäinen, joka tuli hengissä alas. Niinpä hänet myös muistetaan ja hän antoi valloitukselle kasvot. Vuorikiipeilijät tietävät, että vuorelle on helpompi kiivetä, kuin tulla sieltä alas. Sama pätee Les Nemethyn mukaan myös yrittäjiin: on helpompi yrittää viedä yritystä vuosi vuodelta eteenpäin kohti päämäärää, kuin todeta huipun tulleen saavutetuksi ja luopua.

Eläköidy johonkin, ei vain jostakin

Lopettaminen tai yrityksestä luopuminen on yrittäjällä yhtä vaikeaa kuin urheilijoilla uran päättäminen. Pahinta on lopettaa täydestä vauhdista täyspysähdykseen. H.E. Fosdickin neuvon mukaan on tärkeää olla jotain mielekästä tekemistä myös yritys- tai urheilu-uran jälkeen: "Don't simply retire from something, have something to retire to".

Olen kuullut useamman eläköityneen yrittäjän/yrityksen omistajan todeneen, että golf on kiva harrastus, mutta elämän pääsisältönä sitä ei kauaa jaksa. Niinpä he palaavat jollain tavalla liike-elämään, mutta eivät kuitenkaan entiseen rooliinsa. Tutkimukset osoittavat, että harva kaipaa takaisin lopettamisen jälkeen: Britanniassa 2006 tehty tutkimus osoitti, että vain 8% aiemmista perheyritysten omistajista kaipasivat bisnestään ja vain 18% harkitsisi koskaan palaavansa takaisin samaan bisnekseen. Useimmilla esimerkiksi hallitustyöskentely on hyvä tapa olla mukana liike-elämässä ja sosiaalisissa kontakteissa ilman, että joutuu kantamaan operatiivista vastuuta ja johdon kiirettä. 

Luovu ennen kuolemaasi

Ylivoimaisesti suurin ongelma yritysten sukupolvenvaihdoksissa on se, että omistajat eivät ymmärrä luopua ajoissa. Tärkein oppi ymmärrettäväksi olisi, että luopuminen ei tarkoita luovuttamista! Yrityksen myyminen ulkopuoliselle tai vetovastuun siirtäminen seuraavalle sukupolvelle ovat luonnollinen tapahtuma yrityksen elinkaaressa. Yritys ei saa olla elämäsi eikä kukaan voi olla korvaamaton. Liian usein asioita tehdään vasta pakon edessä, sairauden tai kuoleman kolkutellessa toimenpiteisiin.

Britanniassa tutkittiin tapauksia, joissa yritys oli ajautunut vaikeuksiin yrityksen myynnin tai sukupolvenvaihdoksen jälkeen. Tavoitteena oli selvittää, mikä on keskeisin syy vaikeuksille. Lähes puolessa tapauksia syy oli perustajan (47,7%) tai omistajan (29,8%) kuolema tai vakava sairaus ja sitä seurannut kaottinen tilanne. Vain harvoissa tapauksissa (16,4%) yrityksen ajautuminen vaikeuksiin seurasi suunnitelmallista luopumisprosessia ja (6,1%) hyvin harvoin silloin, kun omistaja oli pakotettu jäämään eläkkeelle. John Lennonin sanoin: "Life is what happens to you while you're busy making other plans."

Älä jätä rahaa pöydälle

Toinen keskeinen ongelma on luopumisprosessin suunnittelemattomuus. Nemethyn mukaan useat omistajat jättävät paljon rahaa pöydälle vain siitä syystä, että he eivät ole huolella suunnitelleet ja toteuttaneet irtautumistaan. Tämä ei siis tarkoita vain varsinaista myyntiprosessia vaan jo aikaisemmin tehtäviä valintoja, jotka määrittävät yrityksen arvon.

Yrityksen omistajana sinun pitäisi jatkuvasti kysyä itseltäsi: Kasvattavatko nämä valinnat, joita olen tekemässä yritykseni arvoa ulkopuolisen ostajan näkökulmasta? Nemethyn mukaan "there is no such thing as a good company or bad company, only a good valuation or a bad valuation" eli omista vääristä valinnoista maksaa viimeistään myyntihetkellä.

Poimintoja
  • Don't congratulate us when we buy a company. Any fool can buy a company. Congratulate us when we sell it and when we´ve done something with it and created real value. - Henry Kravis
  • If the terminal value constitutes more than 60-70% of the value of your business, then you should be suspicious. It is probably symptomatic of "a hockey stick" approach.
  • Capital isn´t scarce, vision is. - Sam Walton, Walmart
  • Start out with an ideal and end up with a deal. - Karl Albrecht, Aldi
  • The only question with wealth is, what do you do with it? - John D. Rockefeller
Lähde:

Les Nemethy: Locking your company's value

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts with Thumbnails