tiistai 16. helmikuuta 2010

Suomen parhaat sijoituskirjat

Sarja suomalaisten sijoituskirjojen arvioinneista saapuu nyt päätökseen, joten on aika tehdä yhteenvetoa. Tarkastelun alla oli yhteensä kymmenen kirjaa, jotka valittiin subjektiivisesti niiden kiinnostavuuden ja saatavuuden perusteella. Tämän tarkastelun ulkopuolelle jäi varmasti mielenkiintoisia opuksia, mutta tälläkin kokoelmalla saa melko kattavan kuvan suomalaisesta sijoituskirjallisuudesta. Kuulen myös mielelläni vinkkejä uusista tai muuten tarkastelun ulkopuolelle jääneistä ansiokkaista sijoituskirjoista.

Sijoituskirjojen kirjoittajat voi jakaa selvästi kolmeen eri koulukuntaan. Ensinnäkin on toimittajataustaiset kirjoittajat, jotka pääsääntöisesti keskittyvät alan yleisteosten tekemiseen. Tähän luokkaan lasken erityisesti Karo Hämäläisen ja osittain Henri Elo. Toisen koulukunnan muodostaa akateemiset kirjoittajat, jotka pyrkivät selittämään rahoitusalan teoriaa yleispätevästi käytännön esimerkein. Tässä lajissa erinomaisesti on onnistunut professori Vesa Puttonen. Kolmas koulukunta on käytännön konkarit, jotka ovat hankkineet kannuksensa kentällä ja jakavat näitä kokemuksiaan pienemmille sijoittajille. Tähän koulukuntaan kuuluvat ennen kaikkea Seppo Saario, Kim Lindström ja Erkki Sinkko.

Jos pitäisi lukea yksi suomalainen sijoituskirja, suosittelisin Seppo Saarion teosta Miten sijoitan pörssiosakkeisiin. Siinä on kaikki oleellinen sijoittamisesta yksissä kansissa. Aivan vasta-alkajalle suositeltavimpia vaihtoehtoja ovat Karo Hämäläisen tai Vesa Puttosen ja Tero Kivisaaren teokset. Kim Lindströmin teoksiin kannattaa tutustua vasta, kun sijoittamisen alkeet alkavat olla hallussa. Henri Elon teosta voi suosittelen vain asiaan vihkiytyneille ja Erkki Sinkon vanhoja teoksia pörssin historiasta kiinnostuneille.

Suomen parhaat sijoituskirjat

Kirjoja on vaikea laittaa paremmuusjärjestykseen, koska niiden kohderyhmä ja tyyli saattavat poiketa merkittävästi toisistaan. Olen kuitenkin ottanut vapauden ja päätynyt oheiseen listaukseen Suomen parhaista sijoituskirjoista. Kunkin kirjan kohdalta löytyy linkki kyseiseen arvostelutekstiin.










Seuraavana sarjana käsiteltäviksi ja arvosteltaviksi otan suomalaiset hallitustyöskentelykirjat. Vinkkejä hyvistä hallitustyöskentelykirjoista otetaan vastaan.

3 kommenttia:

  1. Sää teet kyllä arvokasta tiedon kiteyttämistä. Sun blogi toimii varmasti jatkossa yhtenä tiedon lähteenä kun tarvitsee etsiä sijoittamiseen liittyvää materiaalia. Odotan innolla hallitustyöskentelykirjallisuutta.

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Pieni paketointi on aina paikallaan. Toivottavasti jollekin joskus avuksi.

    VastaaPoista
  3. KIITOS blogistasi, Tero.

    VastaaPoista

Related Posts with Thumbnails