maanantai 15. helmikuuta 2010

Miten sijoitan pörssiosakkeisiin?

Suomalaisten sijoituskirjojen sarjassa toistaiseksi viimeisimpänä teoksena analysoidaan sijoittajalegenda Seppo Saarion sijoitusraamattu Miten sijoitan pörssiosakkeisiin. Saarion kirja on klassikko, kenties tunnetuin suomalainen sijoituskirja ja siitä on otettu useita uusintapainoksia ja -vedoksia julkistamisen jälkeen. Kirja on "The sijoituskirja".

Jos pitäisi suositella yhtä suomalaista sijoituskirjaa luettavaksi, se olisi Saarion teos. Kirja on kattava, monipuolinen, syvällinen, uskottava, opettavainen ja kiinnostusta herättävä. Tämän kirjan luettua suhtautuminen sijoittamiseen ei vain voi olla enää entisellään. Saarion näkemykset ovat niin perusteltuja ja vankkoja, että vaatii melkoista itsetuntoa ohittaa ne olankohautuksella.

Saario kertoo kirjassaan ensinnäkin sijoitusten ajoituksesta. Hänen mukaansa markkinoilla kannattaa olla aina eli ostot kannattaa hajauttaa ajan suhteen tasaisesti. Markkinoilla ilmenee ajan suhteen anomalioita, kuten kuukausi ja päiväilmiöitä, joita sijoittajan kannattaa toki yrittää hyödyntää, mutta päälinjana on tärkeä ostaa tasaisesti ja hajauttaa siten suhdanneriskiä.

Toiseksi Saario käy läpi osakkeiden arvonmuodostumista. Hänen pääteesinsä on, että vain osingonjaon kasvu kohottaa osakkeen arvoa pitkällä aikavälillä. Punnittaessa valintaa kasvu- ja arvo-osakkeiden välillä Saario ei ota selkeää kantaa jomman kumman vaihtoehdon puolesta, mutta toteaa, että pitkäaikaiset sijoitukset kannattaa tehdä arvo-yhtiöihin. Saario suosittaa myös kiinnittämään huomiota alhaisen yksikköhinnan osakkeisiin eli senttiosakkeisiin, jotka tarjoavat hyviä mahdollisuuksia sijoituksena arvon kasvattamiseksi. Senttiosakkeiden huomioiminen osoittaa hyvin Saarion laaja-alaisuuden, sillä varsin moni sijoituskirja keskittyy tarkastelemaan vain päälistan suurimpia yhtiöitä unohtaen pörssin pienemmät, mutta usein varsin tuottoisat osakkeet.

Saario esittelee myös vaihtoehtoisia sijoituskohteita, kuten rahastoja, indeksiosuuksia sekä sijoittamista Suomen ulkopuolisiin pörsseihin. Kiteyttäen voisi sanoa, että Saario pitää näitä hyvinä lisinä ja hajautuskeinoina erityisesti edistyneemmille osakesijoittajille. Suursijoittajiksi suunnitteleville Saariolla on esittää kolme avainsanaa: rohkeus, kärsivällisyys ja hintatietoisuus.

Saarion kirjan todellinen timantti on kuitenkin lopussa esitettävä 100 ikivihreää pörssivihjettä. Lista on yksinkertaisesti paras näkemäni ohje sijoitusperiaatteiksi. Lista on niin hyvä, että ainakin itselleni se on muodostunut toistuvaksi muistilistaksi, jonka luen lähes kuukausittain. Tämän listan sisäistämällä olisi syvällä sisällä sijoittamisen maailmassa. Siksi siihen palaamista ja sen säännöllistä tankkaamista voin suositella lämpimästi. Olisi epäoikeudenmukaista kirjan kirjoittajaa kohtaan julkaista koko lista tässä, joten ohessa poimittuna kymmenen ensimmäistä kohtaa kattavalta listalta.

10/100 ikivihreää pörssivihjettä

1. Pörssiosakkeet ovat pitkällä aikavälillä olleet tuottavin sijoitusvaihtoehto

2. Kasvava osingonjako on osakkeen arvonnousun peruste

3. Jos todella haluat vaurastua pörssiosakkeilla, tarvitset voitontahtoa ja osaamista

4. Laadi sijoitusperiaatteet ja toimi kurinalaisesti niiden mukaan

5. Painota sijoitusstrategiaasi ikäsi ja luonteesi mukaan

6. Riski: älä milloinkaan sijoita yhteen osakkeeseen enempää rahaa kuin sinulla on varaa hävitä

7. Riskiä alennetaan hajauttamalla sijoituksia

8. Likviditeettiriski on osa kokonaisriskiä

9. Osta, älä myy

10. Ajoituksen merkitystä alennetaan hajauttamalla pörssikaupat pitkälle aikavälille

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts with Thumbnails