sunnuntai 29. marraskuuta 2009

Helmet ja kuplat

Harva kauppatieteiden maisteri kirjoittaa 28-vuotiaana uskottavaa sijoituskirjaa. Sijoitusanalyytikko ja Kauppalehden blogisti Henri Elo on näin tehnyt. Tempun arvoa kasvattaa entisestään se, että Elo julkaisi kirjan omakustanteena. Hän totesi, että suomalaisessa sijoituskirjallisuudessa on hänen kirjansa mentävä aukko. Teos Löydä Helmet - Vältä Kuplat onkin sijoituskirjojen joukossa selvästi omanlaisensa helmi.

Löydä Helmet - Vältä Kuplat on selkeästi yritysanalyytikon kirjoittama kirja. Kirjassa käydään perusteellisesti läpi, miten tilinpäätösanalyysin avulla voidaan arvioida yrityksiä ja tehdä tältä pohjalta perusteltuja sijoituspäätöksiä. Analyysi on selkeästi kirjoitettu ja sen lukeminen auttaisi montaa piensijoittajaa ymmärtämään, mitkä yritysten luvuista ovat keskeisiä ja mihin osakkeiden arvonmääritys perustuu. Ensimmäiseksi sijoituskirjaksi sitä ei voi suositella, koska asioiden omaksuminen edellyttää tiettyä alan tuntemusta ja kirjan ulkoasua ei voi pitää varsinaisesti houkuttelevana, mutta alasta kiinnostuneille se on must read. Sisältö on rautaa, paljon mielenkiintoisia käytännön yritysesimerkkejä ja tietysti hyvän analyysin tapaan kuvioita ja kaavioita. Kirja uppoaa ainakin analyytikon aivoitukseen.

Erityisen kiinnostavaa kirjassa on käänteinen arvonmääritysmalli, josta Elo teki aikanaan myös gradunsa. Se auttaa konkretisoimaan yrityksen markkina-arvoa ja suhteuttamaan sitä nykyiseen tulostasoon. Käänteisessä arvonmääritykssä lähdetään liikkeelle yhtiön markkina-arvosta ja lasketaan nykyisen tulotason ja sijoituksen tuottovaatimuksen (diskonttokorko) avulla tulosura, joka toteuttaa arvonmääritysmallin. Tämä menetelmä olisi ollut hyvä tarkastelutapa esimerkiksi IT-boomin aikana Soneran osakkeen hintaa tarkasteltaessa. Tällöin oltaisiin nähty, kuinka suuriksi yhtiön asiakkaiden puhelinlaskujen olisi pitänyt kasvaa, jotta senhetkinen arvostustaso olisi toteutunut. Ehkä tällä menetelmällä olisi konkretisoitunut se, että silloiset arvostustasot olivat varsin kaukana konkretiasta.

Elon kymmenen vuoden sijoitusstrategia

1) Kokoa salkkuusi vähitellen 10 voittoa tekevää yhtiötä, joista suurin osa on jakanut säännöllistä osinkoa.
2) Valitse eri alojen eri kokoisia yhtiötä, joista osalla on liiketoimintaa myös Suomen ja Euroopan ulkopuolella.
3) Poimi pitkän ajan salkkuun vain yhtiöitä, jotka tunnet ja joiden arvioit tekevän 10 vuodessa vähintään nykykurssin verran tulosta.
4) Valitse myös 1-3 pientä ja keskikokoista kasvuyhtiötä, joiden uskot 5-kertaistavan liikevaihtonsa seuraavien 10 vuoden aikana.
5) Pidä huoli siitä, että salkun keskimääräinen P/E-luku säilyy tasolla 10-20 ja että osinkotuotto on vähintään kolme prosenttia salkun arvosta.
6) Älä rakenna salkkuasi pelkkien suhdanneyhtiöiden varaan, vaikka saisit P/E-luvun siten alhaisemmaksi
7) Luovu yhtiöistä, joilla edellytykset kannattavaan liiketoimintaan katoavat, mutta vältä turhaa kaupankäyntiä kustannusten ja verojen vuoksi.
8) 10 vuoden päästä salkkusi arvo on todennäköisesti yli 3-kertaistunut, jos historiallinen 12%:n keskituotto toteutuu.
9) Jos keskimääräistä matalamman arvostuksen yhtiöt tuottavat jatkossakin muita paremmin, salkkusi arvo on luultavasti yli 4-kertaistunut.
10) Jos alkupääomasi oli 10 000 ja sijoitit 1000 euron lisäsiivun joka vuosi, sinulla on 15%:n tuotolla laskettuna 10 vuoden päästä 60 000 euron salkku.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts with Thumbnails