perjantai 13. marraskuuta 2009

Vaurastuminen - varteenotettava vaihtoehto

Suomalaisten sijoituskirjojen sarjassa tällä kertaa tarkasteluvuorossa on Vesa Puttosen ja Tero Kivisaaren teos Vaurastuminen - varteenotettava vaihtoehto. Helsingin kauppakorkeakoulun rahoituksen professorina toimivan Puttosen tietotaito rahoituksen ja sijoittamisen teorioista on kiistaton. Tero Kivisaari sen sijaan on itselleni tuntemattomampi tekijä. Kirjoittamisen kaksikko kyllä osaa. Kirja on sujuvaa ja viihdyttävää luettavaa alusta loppuun asti. Luettavuutta ei haittaa edes se, että kirja on kirjoitettu 1998 eli se on yli 10 vuotta vanha.

Puttosen ja Kivisaaren mukaan vaurastuminen on mahdollista neljällä tavalla:
a) naimalla varakas puoliso
b) lottoamalla
c) yritystoiminnalla
d) sijoittamalla.

Näistä kirjoittajat suosivat kahta viimeisintä. Heidän mukaansa yritystoiminta ja sijoittaminen ovat samanhenkisiä vaurastumisen keinoja, sillä molemmissa on tavoitteena saada aikaan vaurautta tuottamalla lisäarvoa. Toisen palkollisena miljonääriksi tuleminen on paitsi hitaampaa niin myös epätodennäköisempää. Jos haluaa miljonääriksi on täytyy siis suunnitella raha-asiansa tarkkaan, hankkia itseään aidosti kiinnostava ammatti ja hakea aktiivisesti markkinarakoa omalle yritykselle.

Puttosen ja Kivisaaren ensimmäinen ohje säästäjälle on perehtyä osakkeisiin ja sijoittaa niihin heti ja systemaattisesti. Kovinkaan moni ihminen ei kuitenkaan valitse vaurastumisen tietä, koska ihmisen on aina helpompaa kuluttaa kuin säästää. He viittaavat kirjassaan hyvin usein sijoittajaguru Warren Buffettiin, joka ymmärsi jo nuorena kolme asiaa: a) säästäminen kannattaa aloittaa mahdollisimman varhain, b) säästämisessä kannatta keskittyä hyvätuottoisiin instrumentteihin ja c) vaurastuminen vaatii systemaattisuutta.

Miten sitten vaurastutaan? Kirjoittajat esittävät vastauksena kuusi sääntöä henkilökohtaisesta sijoittamisesta:
1) Vaurastuminen edellyttää jonkinlaista suunnitelmaa
2) Paras keino taata vaurastuminen on perehtyä sijoitusmarkkinoihin itse
3) Rahalla on aina aika-arvoa
4) Tuotto ja riski kulkevat käsi kädessä
5) Hajauttaminen pienentää riskiä
6) Raha ei merkitse kaikkea - mutta jotain kuitenkin

Puttonen ja Kivisaari käsittelevät myös erilaisia elämäntapavalintoja, jotka vaikuttavat vaurauden kertymiseen. Heidän mukaansa ihmisikä voidaan jakaa säästämisen kannalta kolmeen vaiheeseen: varallisuuden kertyminen (ikävuodet 20-54), kultaiset vuodet (55-64) ja eläkeikä (yli 65 vuotta). Erityisen mielenkiintoinen on eritelty laskelma vauvan aiheuttamista menoista 0-3 vuotiaana. Vuoden 1998 hinnoilla vauvan hankintameno oli 37 ooo markkaa. Johtopäätöksenä he toteavat, että taloudellisesti lapsen hankkiminen on kannattavinta sellaisille vanhemmille, jotka vielä nykyään matkustelevat ja harrastavat aktiivisesti, koska lapsi vähentää eniten juuri tällaisten vanhempien muita menoja. Asunnonhankintaan Puttosen ja Kivisaaren neuvo on seuraava: "älä koskaan osta asuntoa, johon joudut ottamaan lainaa enemmän kuin kaksi kertaa kotitaloutesi verotettavat vuositulot". Autoa he pitävät myös mahdollisimman huonona sijoituskohteena, koska se menettää arvoa ja synnyttää kuluja. Käteisenä kannattaa heidän mukaansa pitää jatkuvasti summa, joka vastaa kolmen kuukauden nettopalkkaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts with Thumbnails