maanantai 21. syyskuuta 2009

Sinkko ja rikastumisen huoneentaulu

Löysin kirjastosta kaksi kansankapitalisti Erkki Sinkon teosta. Sinkko on tehnyt osakemarkkinoilla sen, mistä moni haaveilee, joten päätin poimia teokset tutkailuun, josko niistä löytyisi jotain opittavaa. Ensimmäinen teos oli Lyhyt kirja rikastumisesta, jonka Sinkko kirjoitti yhdessä Kai Vakkurin kanssa. Toinen teos oli Sihtauksia, joka oli kokoelma Sinkon pörssikolumneista vuosilta 1985-1998. Vuodet olivat kasinotalouden kuuminta aikaa, joten ajankohtaisena sijoitusopuksena teosta ei kannata tutkailla vaan ennemminkin hauskana historiallisena kuvauksena kansakuntamme pörssihistorian hulluista vuosista.

Sinkon teoksista oli yllättävän vaikea löytää periaatteellisia sijoitusvinkkejä. Selväksi käy, että Sinkko arvostaa varakkaita osingonmaksajia, yhtiöitä joissa on toiminnan laajuuteen nähden pieni osakepääoma, runsaasti jakamattomia voittovaroja ja muuta vapaata pääomaa, sekä paljon aliarvostettua omaisuutta. Nämä ovat hänen vaatimuksensa pörssiyhtiölle. Yksi listaus kuitenkin löytyi, joten se oli sopivaa poimia talteen.

Sinkon Rikastumisen huoneentaulu:

1) Tingi kulutuksesta saadaksesi alkupääoman kokoon
2) Valitse pörssi
3) Valitse pörssiosakkeista sopiva lajitelma
4) Sijoita pitkällä tähtäyksellä
5) Vältä velkaa kuin ruttoa
6) Ota tuottoa osingoista
7) Ole aktiivinen
8) Älä rakastu rahaan – elämä on lyhyt
9) Älä tee vilppiä vaan noudata pelisääntöjä
10) Käännä oma ja naapurien kateus voimavaraksi

Muita poimintoja Sinkolta

"Rikkaan onni on siinä, että hänen ei tarvitse koko ajan pitää huolta toimeentulosta. Jää aikaa kehittää itseään, kokea eettisiä nautintoja, olla hyödyksi muille."

"Kolmea asiaa ihmisen pitää tavoitella: oikeudenmukaisuutta, jatkuvuutta ja elämäniloa."

"Keisari Vespanius lausui aikoinaan kuolemattomasti ”Pecunia non olet” eli ”raha ei haise” kun keisarin oma poika oli arvostellut isäänsä siitä, että tämä oli pannut yleiset käymälät verolle."

"Perheen ensimmäinen osakesalkku voisi olla vaikka seuraavansisältöinen: yksi pankki, yksi kauppa, yksi metallinjalostaja, yksi metsäyhtiö ja yksi tietoliikennefirma. Yhtiöiden valinnassa kannattaa valita se, jossa itse asioi."

"Toimeliaisuus opettaa lapsen arvostamaan työntekoa ja tienestiä."

”Kolme on uskollista ystävää – vanha vaimo, vanha koira ja käteinen raha” - Benjamin Franklin (1706-1790)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts with Thumbnails