Mediaseurantayhtiö Cision julkaisi äskettäin listan Suomen TOP 10 talousblogeista. Yllätyksekseni huomasin olevani tällä Breathe Business-blogillani sijalla 9. Kiitos siitä kuuluu lukijoille, kommentoijille ja muille kannustajille.
Miksi kirjoitan blogia?
Ajatus lähteä kirjoittamaan blogia syntyi kaksi vuotta sitten tarpeesta kirjata ylös ajatuksiani ja muistiinpanojani osana väitöskirjaprosessia. En halunnut tehdä väitöskirjaprosessia perinteiseen tapaan eli lukea viittä vuotta ja kirjoittaa sen jälkeen yhtä tekstiä, joka väitöksen jälkeen päätyy yliopiston kirjastoon pölyttymään. Sen sijaan halusin jakaa matkan varrella kaikkea mielenkiintoista avoimesti kaikkien kiinnostuneiden käytettäväksi käytännössä. Takana on nyt reilu kaksi vuotta kirjoittamista ja yli 200 blogitekstiä. Yhä edelleen kirjoitan blogia omista lähtökohdistani. Yllätyksekseni olen kuitenkin huomannut, että blogia luetaan kiitettävästi ja Google-aikakaudella se toimii hyvänä tietopankkina taloudesta kiinnostuneille henkilöille. Ehkä tällä on ollut vaikutusta jonkun lukijan elämään tai tietotarpeisiin. Ainakin kirjoittaminen on ollut kivaa ja omaa ajattelua jäsentävää.
Talousblogit Suomessa
Cisionin listaa katsoessani muutama huomio nousee mieleen.
Ensinnäkin suomalaisten talousblogien taso ei ole kansainvälisesti verrattuna kovinkaan korkea. Meillä ei mielestäni ole vahvaa blogikulttuuria talouselämässä. Politiikassa blogit ovat arkipäivää, mutta taloudessa ei ainakaan vielä. Blogeja on kyllä määrällisesti riittävästi, mutta kiinnostavia persoonia ja hyviä kirjoittajia on vähän. Talouslehtien sivuilla julkaistavia tekstejä kutsutaan nykyään blogeiksi, aiemmin ne olisivat olleet kolumneja. Kirjoittajina ovat joko toimittajat tai vierailevat yrityshenkilöt. Kommentointikulttuuri ja vuorovaikutus ovat vähäistä. Ihan oma lukunsa on pakolla perustetut yritysblogit, jotka joku on "meidän on pakko olla sosiaalisessa mediassa"-huumassa pystyttänyt, mutta jotka on taas kuukausiksi jäänyt päivittämättä. Jos ei ole hyvä, olisi parempi olla poissa.
Toiseksi talousblogi on vaikea segmentti. Jos katsotaan suosituimpia blogeja, pesee muoti- ja design talouden mennen tullen. Tähän lienee luonnollinen selitys: netissä eniten surffailevat teinit seuraavat enemmän muotia kuin taloutta. Ylipäätään blogeista näytetään hakevan enemmän huvia kuin hyötyä, koska selailu tapahtuu pääosin vapaa-ajalla. Tuntemani talousihmiset lukevat hyvin vähän blogeja. Nelikymppisistä ylöspäin olevat eivät juuri lainkaan ja nuoremmistakin vain osa. Eläkeläiset sen sijaan yllättävät aktiivisuudellaan. Talousblogien kohderyhmä on siis hyvin kapea, käynnit satunnaisia ja jäsenyyden tai julkisen kommentoinnin kynnys on korkea. Google-aikakaudella talousblogi on kuitenkin hyvä tietopankki käytännön kysymykseen tietoa hakeville.
Kolmanneksi talousaiheista sijoittaminen kerää laajimman kiinnostuksen. Tämäkin on luonnollista, sillä piensijoittajien joukko on Suomessakin kohtuullisen laaja ja tietoa on totuttu hakemaan verkosta. Ei siis ole yllätys, että TOP 10-talousblogeista reilu puolet käsittelee osakesijoittamista. Ehkä osatekijä on myös uteliaisuus: on kiehtovaa seurata bloggarin salkun kehitystä ja kuittailla puskista, jos kaverilla sattuu menemään pieleen.
Seuraamani suomalaiset talousblogit
Minulle blogit ovat kategorisesti vaihtoehto kirjoille ja talouslehdille. Erityisesti maailman menoa seuraan kansainvälisten blogien kautta. Suomalaisista talousblogeista seuraavat kuuluvat suosikkeihini:
Henri Elo - Kauppalehti, 80+ päivässä osakesijoittajaksi: Henri Elo analysoi suomalaista osakemarkkinaa perusteellisesti ja omien kokemustensa kautta. Hän uskaltaa ottaa näkemystä ja on pitkään ollut suomalaisen talousblogimaailman kärkinimiä. Henrin kirja on myös lukemisen arvoinen. Olen oppinut Henriltä paljon.
Olli Turunen - Arvopaperi: Samoin kuin Henri Elo, Olli Turunen osaa kirjoittaa analyyttisesti ja perusteellisesti osakemarkkinasta. Ollin erityisvahvuus on näkemykset kansainvälisistä yhtiöistä. Arvostan Ollin asiantuntemusta ja henkilökohtaista kirjoitusotetta.
Arvopaperin kumppaniblogit: Useita kirjoittajia kirjoittamassa omasta asiantuntija-asemastaan talouden eri aiheista. Mielestäni toimiva konsepti ja hyvin usein kiinnostavaa luettavaa. Erityisesti työkavereiden kirjoitukset tulee luettua joka kerta.
Talouselämän yrityskauppablogi: Yrityskaupat ovat sekä työni että kiinnostuksen kohteeni, joten seuraan siihen liittyvää uutisointia ja kirjoittelua aktiivisesti. Vierailevana kirjoittajana OP:n Mikko Leskelä kirjoittaa usein osuvasti ja kiinnostavasti tuoden aiheeseen uusia näkökulmia. Hyvä blogi yrityskaupoista kiinnostuneille eli täyttää tarkoituksensa.
Petri Kajanderin blogi: Arvostan Petrin ajattelijana ja kirjoittajana hyvin korkealle. Kiinnostuksen kohteemme menevät hyvin yksiin, joten seuraan Petrin blogista tuoreimpia ajatuksia ja näkemyksiä.
Thomas Taussi - Oikeaa tietä: Thomas on myös Ludwig von Misesin ja Itävaltalaisen koulukunnan miehiä, joten mielenkiinnolla seuraan hänen yhteiskunnallisia kirjoituksiaan. Toisinaan ihmettelen, kuinka 19-vuotias kaveri kykenee kirjoittamaan niinkin syvällisiä tekstejä. Ei olisi onnistunut minulta.
Mises Instituutti: Ryhmä Ludwig von Misesin ajatuksista kiinnostuneita henkilöitä kirjoittaa talous- ja yhteiskuntapolitiikasta. Osa teksteistä todella laadukkaita.
Olli Herrala - Metrossanukkuja: Olli Herrala lienee Suomen eniten kommentoitu blogisti, eikä syyttä. Hän osaa kirjoittaa räväkästi, eikä säästele mielipidettään. Tykkään hänen tyylistään provosoida keskustelua. Usein hänen pointtinsa myös osuvat maaliin. Tervetullutta amerikkalaista näkemystä suomalaiseen yhteiskuntaan. I like it!
Tero Isokauppila - NetiNeti: Tämä menee ehkä lievästi talouden ulkopuolelle, mutta Tero Isokauppilan blogi itsensä johtamisesta on sen verran laadukas, että sopii luettavaksi myös talousihmisille. Usein ajatuksia herättävä ja viihdyttävä.
Unohtuiko joku? Jos tiedät hyvän talousblogin, niin kerro ihmeessä kommenttina.
Tietysti Akateeminen talousblogi.
VastaaPoistaAkateeminen talousblogi on hyvä, sitä tulee seurattua.
VastaaPoista