tiistai 22. syyskuuta 2009

Avioliitto kannattaa - myös taloudellisesti

Sijoitusguru Warren Buffet on kunnostautunut myös avioliittoneuvojana. Buffetin neuvot voidaan kiteyttää ajatukseen: "Marry for love and make the money later". Useammissa vaurastumista käsittelevissä teoksissa on todettu pitkän avioliiton korreloivan kaikista muuttujista kaikkein voimakkaimmin vaurauden kehittymisen kanssa. Tulee siis mieleen, että kannattaisiko sinkkujen tämän perusteella ottaakin käyttöön uusi iskurepliikki: "Hei, lähtisitkö kasvattamaan vaurautta kanssani?"


Ohio State Universityn tutkija Jay Zagorsky on tutkinut suuria ikäluokkia ja päätynyt siihen tulokseen, että naimisissa olevan varallisuus kasvaa keskimäärin 16% vuodessa, kun sinkut joutuvat tyytymään puoleen tästä. Barbara Kiviatin TIME-lehden kolumnissa perusteluina tutkimustulokselle mainitaan mm. saavutettavat säästöt asumis- ja elämiskustannuksissa sekä kotitöiden jakamisesta syntyvät hyödyt. Luonnollista: se, että jompi kumpi siivoaa vähentää toisen siivoamisen tarvetta, ellei hän nimenomaan joudu siivoamaan tämän toisen sotkuja. Näin vapautuu aikaa tuottavampaan!

Maria Cancian ja Deporah Reed tutkivat samaa aihetta uudessa teoksessaan Changing Poverty, Changing Policies. He havaitsivat, että ero varallisuuden kasvussa avioparien ja sinkkujen välillä on kuitenkin kaventunut viime vuosina. Syinä tähän mainittiin mm. avioliittojen määrän aleneminen, avioerojen määrän kasvu, yksinelävien naisten paremmat työmahdollisuudet ja parantuneet palkat, kasvanut synnytysikä, pienetyneet lapsimäärät sekä muuttuneet asumisjärjestelyt. Tutkijat toteavat kuitenkin, että ero avioparien ja yksinelävien välillä on silti merkittävä. Esimerkiksi lapsi, joka syntyy avioliiton ulkopuolella, elää viisi kertaa todennäköisemmin köyhyysrajan alapuolella kuin avioliitossa syntynyt lapsi. Pelkästään naimisiin meneminen ei kuitenkaan poista ongelmaa vaan tutkijoiden johtopäätöksenä on, että työmahdollisuuksia tulisi kehittää siten, että ihmiset voisivat olla sekä hyviä työntekijöitä että hyviä vanhempia. 

Jotta ei syntyisi kuvaa, että naimisiin kannattaisi mennä taloudellisista syistä, on hyvä siteerata vielä Buffetia, jonka mukaan: 


"Marrying for money is probably a bad idea under any circumstances, but it is absolutely nuts if you are already rich"


Tekstit voi kokonaisuudessaan lukea näistä linkeistä: 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts with Thumbnails