sunnuntai 8. toukokuuta 2011

Hayek, suuren valtion skeptikko

The New York Times julkaisi laadukkaan artikkelin Friedrich A. von Hayekin teoksesta "Constitution of Liberty". Ohessa linkki artikkeliin, joka on nykyisessä talouspoliittisessa tilanteessa harvinaisen ajankohtainen.

Friedrich A. von Hayek


2 kommenttia:

 1. Alkuun täytyy mainita, että blogisi on loistava! Olen myös kiinnostunut liiketaloudesta ja itävaltalaisesta taloustieteestä. Sen, mitä viime vuonna kauppakorkeakoulun pääsykokeisiin luin liiketalouden kirjoja, huomasin jo monia eroavaisuuksia heikkoihin yksinkertaistuksiin perustuvaan uusklassisen taloustieteeseen verrattuna. Aloitan syksyllä opinnot. Itävaltalaisen talousteorian opiskelu Suomessa jää valitettavasti oma-aloitteisuuden varaan, mutta toivottavasti analyyttinen ote liiketaloustieteeseen voi osoittaa uusia liittymäkohtia ja tutkimuskohteita.

  Mielenkiintoinen artikkeli. Se osoittaa joko ihmisten pinnallisen tuntemuksen Hayekin oivalluksista tai vähäiset kritiikinaiheet näitä oivalluksia kohtaan.

  Tuo olennainen spontaanin järjestyksen ja yksilönvapauskäsityksen kritiikki ei ollut oikein relevantti esitys. Siinä sanottiin, ettei negatiivinen vapauskäsitys ole tarpeeksi kattava. Lyhyesti sanottuna vapauskäsityksen laajentaminen vain vaarantaa alkuperäisen vapauskäsityksen, siis non-aggressioperiaatteen ja luonnonoikeudet. Lisäksi tämä laaja vapauskäsitys perustuu kahden poikkeavan käsitteen sotkemiseen: valinnanvapauden ja valinnanvaran. Valinnanvara lisää vapauden tunnetta ja vaihtoehtoja, mutta ei lisää tai poista saman ihmisen legitiimejä oikeuksia. Yhteiskunnallisesti valinnanvaraa usein pyritään lisäämään jonkun toisen vapauden kustannuksella, eli veroilla, jotka taas rajoittavat vapautta.

  Tuolla syytettiin myös "liian" vapaita markkinoita finanssikriisistä, vaikka 1. finanssikriisi johtui valtioiden ja markkinoiden vaarallisesta yhteistyöstä, ja 2. viimeistään tässä kohtaa olisi kirjoittajan täytynyt tietää Hayekin mullistavista sykliteorioista.

  VastaaPoista
 2. Thomas,

  Ensinnäkin kiitos kehuista. Olen otettu.

  Toiseksi, kiitos asiantuntevasta ja täydentävästä kommentistasi. Arvostan.

  VastaaPoista

Related Posts with Thumbnails