perjantai 2. maaliskuuta 2012

Parhaat talouskirjat

Mitkä ovat viisi parasta talouskirjaa, jotka suosittelisit aiheesta kiinnostuneelle ystävällesi luettavaksi? Minulta kysyttiin tätä asiaa jokin aika sitten ja tässä on suositukseni. Lista pitää sisällään nimenomaan yleiset talouskirjat, eikä yrityskirjoja, bisneselämänkertoja, oppikirjoja tai strategiakirjoja.
  1. Ludwig von Mises, Human Action: Paras koskaan lukemani kirja. Kapitalismin raamattu. Täydellinen kuvaus ihmisen toiminnasta. Kirja luo loogisen, filosofisen ja eettisen perustan yksilöiden vapaaehtoiseen vaihdantaan perustuvalle taloudelle. Tämän kirjan jälkeen talousajattelu on helppoa. Kirja on noin 900 sivua, joten ihan kevyestä paketista ei ole kyse. Silti jokainen sivu on ehdottamasti lukemisen arvoinen.
  2. Anders Chydenius, Kansallinen voitto: Suomalaisena olisi epäisänmaallista olla nostamatta listalle Chydeniusta, joka kirjoitti viisaita taloustieteistä jo ennen kuuluisammaksi nousseita klassikoita. Teos on mielestäni tärkeä osa Suomen historiaa ja se ansaitsisi arvokkaamman aseman suomalaisessa kirjallisuudessa. Tämän teoksen pitäisi kuulua lukion äidinkielen lukulistoille.
  3. Milton Friedman, Capitalism and Freedom: Milton Friedmanin perusteellinen kannanotto vapaan markkinatalouden puolesta. Kirjassa käydään läpi monia arkipäiväisiä yhteiskunnallisia ilmiöitä ja osoitetaan niihin paremmat, yksilöiden vapaaseen toimintaan perustuvat ratkaisut. Friedmanin Youtube-videot kapitalismista ovat myös katsomisen arvoisia. Suhteellisen kevyt kirja aloittelijalle.
  4. Adam Smith, The Wealth of Nation / Kansojen varallisuus: Klassikko, johon usein viitataan, mutta hyvin harva ihminen on oikeasti lukenut alkuperäistä teosta. Kannattaisi, koska kirja on paljon monipuolisempi kuin siitä annettu kuvaus. Kun suhteuttaa teoksen kirjoitusajankohtaan eli 1700-luvun lopulle, ei voi kuin kunnioittaa Smithiä vapaan markkinatalouden ajattelun edelläkävijänä. Vaikea luettava, koska teksti on päivityksistä huolimatta vahnakantaista ja ajat muuttuneet, mutta silti perusajatus on iätön ja toimiva.
  5. Friedrich A. von Hayek: The Fatal Conceit / Kohtalokas ylimieli: Tästä kirjasta kirjoitin jo blogissani. Kapitalismin klassikoita. Hyvin suorasanainen ja perusteltu kritiikki sosialismia kohtaan. Hayek käsittelee laajasti yhteiskuntaa, ei vain taloutta. Misesiä, Friedmania ja Smithiä voi lukea kriittisemminkin libertarismiin suhtautuva henkilö, mutta Hayek herättää mustavalkoisuudessaan väkisinkin reaktion joko puolesta tai vastaan.
  6. Johan Norberg, In Defence of Global Capitalism / Globaalin kapitalismin puolustus: Kuudentena lisään listaan vielä Norbergin erinomaisen teoksen globalisaatiosta, koska tämän kirjan lukeminen auttaa merkittävällä tavalla ymmärtämään nykyistä maailmantaloutta ja kehittyvien maiden nousua. Tämä selkeälukuinen ja ajankohtainen teos on listan helpoin luettava, joten tästä voi aloittaa kevyesti.

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen listaus. Nämäkin pitää laittaa siihen jatkuvasti kasvavaan to-read-listaan.

    Ikävästi vaan aika yksipuolinen listaus, globaalin ja vapaan markkinatalouden raamattujahan nämä kaikki ovat tavalla tai toisella. Tätähän voisi täydentää vaikka Naomi Kleinin kirjoilla, joista voisi nostaa esille vaikka Tuhokapitalismin nousun.

    VastaaPoista
  2. Khayr, kiitos kommentistasi. Olet oikeassa, listaus perustuu tiettyyn maailmankatsomukseen, jonka perusteella arviointi on tehty. Olen lukenut myös Naomi Kleinin teoksia, enkä noteeraa niitä korkeatasoisiksi talouskirjoiksi, ei pelkästään siksi että olen eri mieltä niissä esitetyn näkemyksen kanssa vaan ennen kaikkea siksi, että mielestäni niissä argumentointi ei ole kovinkaan loogista ja tasokasta. Klein on parempi kuin Michael Moore tai muut populistit, mutta silti näkemykset ovat liian tarkoitushakuisia, ainakin minun makuuni. Mutta kyse on toki subjektiivisista makuasioista. Siitä olen ehdottomasti samaa mieltä, että kannattaa lukea asioista kahta puolta, se rikastaa omaa ajattelua ja tulkintaa.

    VastaaPoista

Related Posts with Thumbnails