maanantai 7. lokakuuta 2013

Talous yhdeltä istumalta

”Loistava suoritus. Se tuo esiin juuri ne asiat, jotka kaipaavat eniten selitystä ja ilmaisee ne harvinaisella rohkeudella ja integriteetillä. Tiedossani ei ole yhtään uutta teosta, josta maallikko voi oppia talouden peruslainalaisuuksia näin paljon näin lyhyessä ajassa.” – F.A.Hayek, Nobel-palkittu taloustieteilijä.
Henry Hazlitt: Talous yhdeltä istumalta
Henry Hazlitt on tutustumisen arvoinen toimittaja, taloustieteilijä ja filosofi. Hänellä on harvinaisen terävä kynä eli kyky kirjoittaa taloudesta loogisesti ja ymmärrettävästi. Hazlittin teos Talousyhdeltä istumalta (Economics in One Lesson) on nimensä mukainen teos eli nopeasti luettavissa oleva talousopas. Se kiteyttää vastauksia talouden peruskysymyksiin tavalla, jolla kuka tahansa voi ne ymmärtää. Onneksi PetriKajander on onnistunut säilyttämään suomennoksessaan tämän selkeyden.

Siispä kyseessä on perusteos, jota voi aidosti suositella kenelle tahansa taloudesta kiinnostuneelle aloittelijalle. Ehkä paras ikä lukea tämä teos on yläasteella tai lukiossa. Taloustiedettä enemmän opiskelleelle, kirja ei tuo paljoakaan uutta tai yllättävää. Joitain yleisinä totuuksina esitettäviä myyttejä se sen sijaan onnistuu perustellusti kyseenalaistamaan. Hazlitt suhtautuu kriittisesti valtion rooliin taloudessa ja iso osa kirjasta keskittyy osoittamaan, kuinka valtion toimenpiteet ”hyvän tahdon nimissä” johtavat kuitenkin todellisuudessa juuri päinvastaisiin lopputuloksiin. Toinen vastaavanlainen lukemisen arvoinen teos on Jim Coxin Ytimekäs opas talouteen Hazlittin teoksista aiemmin käsittelyssäni oli Thinking As a Science, joka on erinomainen johdatus tieteelliseen ajatteluun (Osaatko ajatella?).

Poiminnot
 • Huono taloustieteilijä näkee vain sen, mikä pistää välittömästi silmään; hyvä taloustieteilijä näkee myös kauemmas. Huono taloustieteilijä näkee ainoastaan ehdotuksen suorat vaikutukset; hyvä taloustieteilijä huomioi myös kaukaisemmat ja epäsuorat vaikutukset. Huono taloustieteilijä näkee ainoastaan, mitkä ovat olleet tietyn toimintaperiaatteen vaikutukset tai mitkä ne tulevat olemaan yhdelle tietylle ryhmälle; hyvä taloustieteilijä ottaa selville toimintaperiaatteen vaikutukset kaikille ryhmille.
 • Taloustieteen harjoittaminen perustuu minkä tahansa yksittäisen teon tai toimintaperiaatteen välittömien seurausten näkemisen lisäksi myös sen pitkän aikavälin seurauksien näkemiseen; se koostuu kyseisen toimintaperiaatteen seurauksien jäljittämisestä yhden ryhmän lisäksi kaikille ryhmille.
 • Tarjonta luo kysyntää, koska pohjimmiltaan se on kysyntä.
 • Kaikki valtion menot tulee lopulta maksaa verotuksen tuloilla, pahan päivän siirtäminen ainoastaan kasvattaa ongelmaa ja että inflaatio on pelkästään verotuksen muoto – ja vielä erittäin viheliäinen muoto.
 • Jokaista siltahankkeen julkisesti luotua työpaikkaa kohden on tuhottu yksityinen työpaikka muualla.
 • Valtion tuhlarit nimenomaisesti synnyttävät työttömyyden ongelman, joita he ilmaisevat ratkovansa.
 • Yksittäisten lainoittajien ja julkisen vallan toimijan tarjoamien lainojen välillä on merkittävä ero. Jokainen yksityinen lainaaja laittaa omat rahat alttiiksi.
 • Valtio ei koskaan lainaa tai anna mitään liike-elämälle, jota se ei ota pois liike-elämältä.
 • Sairaalloisen kaipuun vientiin ylittää ainoastaan kaikissa maissa vaikuttava sairaalloinen tuonnin kammoksuminen. Loogisesti mikään ei tietenkään voisi olla epäjohdonmukaisempaa.
 • Kaikkein ilmeisin ja silti kaikkein vanhin ja itsepäisin harhakäsitys, johon inflaation houkutus nojaa, on sekoittaa ”raha” varallisuuteen. ”Se, että varallisuus koostuu rahasta tai kullasta ja hopeasta”, kirjoitti Adam Smith lähes kaksi vuosisataa sitten, ”on yleinen käsitys, joka nousee luonnostaan rahan kahdesta tehtävästä kaupan välineenä ja arvon mittana – Rikastua on saada rahaa, ja vaurautta ja rahaa pidetään yksinkertaisesti yleisessä kielenkäytössä joka merkityksessä synonyymeina”. Todellinen vauraus koostuu luonnollisesti siitä, mitä tuotetaan ja kulutetaan: syötävästä ruoasta, käytetyistä vaatteista, asutuista taloista.
 • Inflaatio on itsesuggestiota, hypnotismia, nukutusainetta, joka on vaimentanut hänelle operaation kipuja. Inflaatio on oopiumia kansalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts with Thumbnails