Sainpas hyvällä tekosyyllä blogiini hienon otsikon. Nimittäin lukemalla Donald L. Luskin ja Andrew Gretan teoksen I am John Galt - Today's Heroic Innovators Building the World and the Villainous Parasites Destroying It.
Luskin & Greta: I am John Galt |
Valitettavasti kirja ei vain ollut lukemisen arvoinen. Se oli oikeastaan surkea. Sen yksinkertainen perusajatus oli tuoda Ayn Randin mestariteoksen Atlas Shruggedin ihmiset nykyaikaan hakemalla hahmoille vastineita reaalielämästä. Ayn Randin hahmot Atlas Shruggedissa ovat erinomaisen todentuntuisia ja niille löytyy vastineita arkipäivän elämästä useita, mutta kirjan kirjoittamiseen tämä vertailuajattelu ei vain kanna. Vielä ontuvamman vertailusta tekee se, että itse hahmojen luojalla eli edesmenneellä Ayn Randilla ei tietenkään ole ollut osaa eikä arpaa näiden vastinparien valinnassa.
Kolmen henkilön osalta kirjoittajiin on helppo yhtyä: Paul Krugman Ellsworth Tooheyna eli sosialistina, Bill Gates Henry Reardenina eli toimialaansa muuttavana teknologisena innovaattorina sekä Milton Friedman Hugh Akstonina eli akateemisena vapauden ja markkinatalouden puolustajana. Alan Greenspan esitellään kirjassa Robert Stadlerina eli liberalistina, josta tuli talouden tsaari. Hänet esitellään myös takinkääntäjänä, osin petturinakin, eli todetaan hänen olleen Ayn Randin lähipiiriläisiä ja ystäviä, mutta valtaan päästyään hänen talouspolitiikkansa tulkittiin osin ihanteiden vastaiseksi. Tämä tulkinta ei liene tällaisena ulkopuolisena arviona reilu Greenspania kohtaan.
Atlas Shrugged Suomessa?
Jo Atlas Shrugeddia lukiessani mietin, kuka olisi kukin Suomen yhteiskunnassa. Nimittely ei ole reilua, voisi olla jopa henkilön kunniaa loukkaavaa, joten jätän sen julkisesti tekemättä. Wesley Moucheja eli poliitikkoja, jotka kuvittelevat ymmärtävänsä taloutta sitä oikeasti ymmärtämättä ja siten sekoittavat yhteiskunnan toimintaa, löytyy lukuisia. Aivan liikaa. Ja aivan liian keskeisistä asemista. Samoin James Taggarteja löytyy eli suurten yritysten johtajia, joiden pääasiallinen tehtävä tuntuu olevan oman aseman turvaaminen ja yrityksen toiminnan suojaaminen kilpailulta lobbaamalla lainsäädäntöä. Henry Reardeneita eli periksiantamattomia yrittäjiä ja innovaattoreitakin onneksi löytyy useista suomalaisista pk-yrityksistä. Siinä on aika paljon pohjanmaalaista henkeä Henry Reardenin toiminnassa.
Mutta missä on Suomen Hugh Akston, akateeminen liberalismin ja vapaan markkinatalouden puolustaja? Yksi vahva kandidaatti, nyt jo eläköitynyt, taitaa löytyä Tampereelta.
Entä Francisco d'Anconia, renesanssi henkilö ja todellinen kapitalismin provosoiva puolustaja? Tämä kunniallinen titteli on helppo jakaa eräälle viiksimiehelle, joka ei keskustelunavauksillaan ole taatusti jättänyt ketään kylmäksi. Lienee kapitalismin ykköspuolustaja suomalaisessa yhteiskunnassa.
Löytyisikö Ragnar Danneskjöldiä, henkilöä joka haluaa lopettaa Robin Hoodin ihanteen maailmasta eli rikkailta ryöstämisen? Vielä ei ole kävelly Suomessa tällaista vastaan.
Mites Dagny Taggart, Atlas Shruggedin päähenkilö, nainen joka ei jäänyt jalkoihin miehisessä korporaatiomaailmassa vaan veti rohkeasti omaa polkuaan ja otti aina vastuuta muiden sitä väistellessä? Näitäkin onneksi löytyy, ennen kaikkea liike-elämästä. Yksi vahva nimi on myös järjestöjohtajana.
Myös Midas Mulligan on kiinnostava persoona. Pankkiiri, joka liittyi ensimmäisenä lakkolaisiin ja toimi keskeisenä taustavaikuttajana ja rahoittajana koko operaatiossa.
Mutta silti, kaiken tämän jälkeenkin, kysymys kuuluu, kuka on John Galt?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti