keskiviikko 25. heinäkuuta 2012

Ajattelun työkaluja

Henry Hazlitin Thinking as a Science kiinnitti huomiota ajatteluun. Hazlitin pääviesti oli, että a) ajattelemiseen pitää ottaa aikaa ja b) ajattelun pitää olla systemaattista ja tavoitteellista ongelmien ratkaisemista. Kolmas Hazlitin huomio oli, että omaa ajatteluaan voi - ja jopa pitää - kehittää. Ajatteluaan voi kehittää esimerkiksi opiskelemalla erilaisia malleja, joiden kautta eteen tulevia tilanteita voi tarkastella. Nämä mallit ovat ikään kuin ajattelijan työkalupakki, josta tilanteeseen sopiva työkalu kaivetaan helpottamaan ratkaisun löytymistä. 

The Decision Book - Fifty models for strategic thinking

Mallit helpottavat ajattelemista

Tällaisia työkaluja ajattelemisen ja päätöksenteon helpottamiseksi tarjoaa Mikael Krogeruksen ja Roman Tschäppelerin teos The Decision Book - Fifty models for strategic thinking. Kirja löytyy myös suomeksi nimeltä Pieni suuri päätösten kirja. Tykkään itse malleista ja kuvioista. On selvää, että kaikki mallit tekevät yksinkertaistuksia eivätkä kerro välttämättä koko totuutta, mutta nimenomaan lähestymistapana ne toimivat erinomaisesti. Kirja sisältää 50 kirjoittajien kokoamaa yleistä mallia mm. itsensä kehittämisestä, itsensä ymmärtämisestä, muiden ymmärtämisestä ja muiden kehittämisestä.

Kirja on kuin tehty lentokenttäkirjaksi. Itsekin poimin sen matkaan Heatrowlta ja luin ajatuksella läpi parin tunnin lennon aikana. Lyhyt, selkeä, tiivistetysti kirjoitettu kuvaus selkeillä kuvituksilla. Helppo oppia nopeasti mallin käyttötarkoitus ja johtava ajatus. Kirjaa on helppo suositella luettavaksi. Vaikka moni malli onkin entuudestaan tuttu, uskon jokaisen saavan kirjasta jotain ja kirjaan on myös aika ajoin hyvä palata.

Omia suosikkejani kirjassa olivat mm:

Kirjasta löytyy muita blogiarvioita mm. Kirjaveräjästä, Jenny Henrikssonilta ja Even Butterflies Think

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts with Thumbnails