Kauppalehdessä (1.7.2009) oli nostettu esiin Helsingin Sanomien juttu siitä, kuinka pääomasijoittajat keräävät hyödyn tv-lupamaksuista. Jutussa Huoltovarmuuskeskuksen johtaja Ilkka Kananen on huolissaan siitä, että antennijakeluverkosta vastaava Digita on ulkomaalaisten pääomasijoittajien omistuksessa. Hänen mukaansa sähköisen viestinnän jakeluverkko on erittäin tärkeä osa kansallista perusinfrastruktuuria.
Itse en ymmärrä tätä ajatusmallia, jossa sähköiset viestintäkanavat pitäisivät olla huoltovarmuuden tai muun syyn perusteella kansallisessa omistuksessa. Digitan korkea voittomarginaali kertoo mielestäni enemmän tehokkaasta toiminnasta, hyvästä markkina-asemasta, onnistuneista sopimusneuvotteluista asiakkaan kanssa ja omistajien onnistuneesta sijoituksesta. Toisaalta jos kerran liikevaihdosta puolet tulee yhdeltä asiakkaalta eli Yleltä luulisi tällä asiakkaalla olevan melko vahva asema sopimusneuvotteluissa. Nyt sitä ei ilmeisesti olla osattu käyttää. Kansallisessa tai Ylen omistuksessa tämäkin Digitan voittomarginaali saataisiin todennäköisesti hukattua toiminnan tehottomuuteen.
http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=2009/07/23745
Poiminnat jutusta:
"Suuri osa jakeluyhtiö Digitan suurista liikevoitoista tulee suomalaisilta tv-lupien maksajilta. Digita teki viime vuoden 40 prosenttia voittoa liikevaihdostaan. Helsingin Sanomien mukaan siitä puolet tuli suoraan Yleisradiolta.
Lehden haastatteleman Ylen toimitusjohtajan Mikael Jungnerin mukaan tilanne on arveluttava.
– Liikevoitto on niin kova, että se herättää kysymyksiä.
Yle maksoi ohjelmiensa jakelusta antenniverkossa Digitalle viime vuonna 35 miljoonaa euroa. Se myi Digitan France Telecomille 2000-luvun alussa, jolta se lopulta päätyi ulkomaisten pääomasijoittajien käsiin.
Huoltovarmuuskeskus on huolissaan siitä, että yhtiön omistus on valunut ranskalaisomistajilta yhä useampien ulkomaisten pääomasijoittajien käsiin.
Keskuksen toimitusjohtaja Ilkka Kananen muistuttaa, että sähköisen viestinnän jakeluverkko on erittäin tärkeä osa kansallista perusinfrastruktuuria.
- Sähköisen viestinnän jakeluverkko on erittäin tärkeä osa kansallista perusinfrastruktuuria. Se muodostaa tietynlaisen uhan, jos sitä omistavat ulkomaiset pääomasijoittajat, jotka voivat pilkkoa omistusta ja myydä edelleen, sanoo Kananen."
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti