Ankkuriomistaja on yleisesti käytetty termi sellaisesta yrityksen omistajasta, jolla on merkittävä osuus yrityksestä ja joka ei lähtökohtaisesti ole myymässä omistustaan. Esimerkiksi valtio käyttää omistajapolitiikassaan paljon ankkuriomistaja-termiä.
Arvostamani Matti Laineman kanssa käymissä keskusteluissa nousi kuitenkin esille pohdinta siitä, onko ankkuriomistaja hyvä termi kuvaamaan omistusta. Ankkuri määritellään usein rautaiseksi esineeksi, jolla laiva, vene tai pyydys kiinnitetään väliaikaisesti tai pysyvästi paikalleen. Ankkuri on toisin sanoen perässä kulkeva jarru. Ankkuri viittaa siis pysähtyneisyyden tilaan. Kun ankkuri on vedessä, ei laiva liiku. Ankkuri sitoo laivan perustuksiin eli pohjaan. Onko siis ankkuriomistajankin tehtävänä toimia paikallaan pitäjänä ja pohjaan sitojana?
Ankkurissa on kourat, jotka pureutuvat kerroksiin ja pitävät siten aluksen paikallaan. Onko siis ankkuriomistajan koura kiinni menneessä vai uskaltaako hän hellittää ja suunnata tulevaan? Tietääkö ankkuri, miltä keulassa näyttää?
Ankkuri on myös toivon ja uskollisuuden symboli. Tämä positiivinen mielikuva ilmentää ankkuriomistajan toivoa yrityksen menestymiseen sekä uskollisuutta pitkäaikaisena omistajana. Isolta omistajalta edellytetään toivoa ja uskoa.
Ruoriomistaja
Jos haetaan parempaa symbolista termiä ankkuriomistajalle niin hyvä vastine olisi ruoriomistaja. Ruori on laivan tai aluksen ohjaamiseen tarkoitettu ohjauslaite, joka muuttaa potkurin tai peräsimen asentoa.
Ruori on laivan etupäässä, mutta ei kärjessä. Ruorista näkee pitkälle. Ruorista muutetaan laivan suuntaa. Ison omistajan olisi hyvä olla ruorissa. Potkuri tai peräsin eli laivan mylly (yrityksen johto) kyllä jauhaa, mutta jonkun on väännettävä ruorista suunta.
Ruorin kehällä on usein kapuloita. Nämä kapulat eivät kuitenkaan ole rattaissa vaan kehällä helpottamassa laivan ohjaamista. Samoin ruoriomistaja tarvitsee tukevia kapuloita eli ulkopuolisia apuja hallitukseen helpottamaan ruorin suuntaamista.
Kumman aluksessa sinä siis mielummin matkaisit, ruoriomistajan vai ankkuriomistajan? Suomessa on itse asiassa toiminut yritys nimeltä CG Ruori Oy, jonka taustalta on löytynyt Boardmanissa vaikuttaneita aktiivisia omistajia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti