tiistai 11. toukokuuta 2010

Omistajien luokittelua

Matti Koirasen teos Hyvä omistajuus on kerta kaikkiaan niin hyvä, että siitä riittää pieniä palasia pureskeltavaksi pitkäksi ajaksi. Tässä Koirasen luokittelua erilaisista omistajista.

Liiketoimintaa operoivat omistajat osallistuvat omistajuuden ohella liiketoimintaan, ennen kaikkea vastuullisen johdon roolissa.

Hallinnoivat omistajat osallistuvat esimerkiksi hallituksen jäseninä yrityksen omistajaohjaukseen ja hallinnointiin, mutta eivät osallistu suoranaisesti operatiiviseen liiketoimintaan.

Muut aktiiviset omistajat eivät ole työ- eivätkä hallintotehtävissä yrityksissä, mutta ovat silti sitoutuneet toimimaan yrityksen hyväksi omistajina lisäarvoa tuottavalla tavalla.

Investoijatyyppiset omistajat ovat kiinnostuneita yrityksen menestyksestä osinkojen tai arvonnousun kannalta, mutta pohtivat usein vain lyhyen ajanjakson orientaatiolla sijoituksensa ajallista kestoa.

Passiiviset omistajat kiinnittävät tuskin lainkaan huomiota yrityksen asioihin tai edes siihen, kuinka heidän omistajuutensa tuottaa.

Haitalliset omistajat toimivat niin, että heidän toimintansa vaikeuttaa lisäarvon luomista yrityksessä.

Lähde: Matti Koiranen, Hyvä Omistajuus (2007, 16)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts with Thumbnails