lauantai 26. joulukuuta 2009

Kirjavinkkejä

Varsin moni kavereistani lukee hyvin paljon ja hyvin erilaista kirjallisuutta, joten kirjavinkkien kautta on tullut löydettyä teoksia, joita ei muuten kenties tulisi löydettyä. Toisaalta tätä kautta on myös välttänyt muutaman pommin ja säästänyt näin aikaa paremmalle tuotannolle. Ohessa muutama vinkki lukemisen arvoisista kirjoista sekä myös muutama vinkki kirjoista, jotka kannattaa jättää väliin. Listat eivät ole missään järjestyksessä vaan sekalaisia huomioita erinäisistä teoksista, joita on tämän vuoden aikana tullut tavattua.

Suositeltavaa luettavaa

1) Fingerpori-sarjakuvat

Aamulehdessä ja Helsingin Sanomissa ilmestyvä sarjakuva kirjoiksi koottuna. Tämä huumori uppoaa totaalisesti. Sairaan hyvä!

2) Risto Harisalon ja Ensio Miettisen teokset

Olen tässä blogissa kirjoittanut teoksista Klassinen liberalismi ja Luottamuspääoma. Näiden lisäksi löytyy mm. Globalisaatio ja Vastuuyhteiskunnan peruslait, Epäsuosittuja ajatuksia yhteiskuntapolitiikasta, Perheyritys avotaloudessa ja globalisaatiossa sekä Hyvinvointivaltio - houkutteleva lupaus vai karvas pettymys. Erinomaista klassisen liberalismin mukaista ajattelua suomeksi kirjoitettuna. Haastaa monia nykykäsityksiä ja istuu arvomaailmaani.

3) Barbarians at the Gate: The Fall of RJR Nabisco

Yrityskauppakirjallisuuden klassikko. Yli 600-sivuinen järkäle RJR Nabiscon valtauksesta on sekä viihdyttävä että opettava kuvaus yrityksen valtataistelusta. Ehdoton luettava kaikille yrityskaupoista kiinnostuneille.

4) John C. Maxwell: Asenne ja Norman Vincent Peale: The Power of Positive Thinking

Nämä kirjat auttavat kehittämään omaa ajattelua. Maxwellin teos sisältää hyviä huomioita asenteesta ja sen merkityksestä elämässä. Pealen Positiivisen ajattelun voimaa minulle suositteli useampi henkilö. Vaikka kirja onkin korostuneen uskonnollinen, pidin silti lukemastani.

5) Commercial Due Diligence: The Key to Understanding Value in an Acquisition

Peter Howsonin kirjottama kattava opus yrityskauppoihin liittyvästä kaupallisesta due diligencesta. Tämä opus antaa paljon työkaluja yritysten analysoimiseen ja auttaa ymmärtämään, mitä ollaan ostamassa ja mistä ollaan maksamassa. Ammattikirjallisuutta alasta kiinnostuneille.

6) Timo Rope: 100 keinoa tehostaa liiketoimintaa

Kirja koostuu sadasta lyhyestä kiteytyksestä, jotka onneksi eivät ole perinteisiä kliseitä vaan havaintoja käytännön liike-elämästä. Todella napakka teos niin tyyliltään kuin sisällöltään. Suositeltavaa luettavaa kaikille yritysmaailmassa.

7) Rakkaudella Hynynen

Vähän erilaista kirjallisuutta muihin listalla oleviin verrattuna, mutta Kotiteollisuuden Jouni Hynysellä on oiva kyky kirjata havaintoja suomalaisesta elämänlaadusta ja etenkin naisista. Toisinaan sitä haluaa lukea kirjoja, jotka eivät vaadi ajattelua, ja tämä on juuri sitä. Ronski kielenkäyttö saa nauramaan.

8) Milton Friedmanin tuotanto

Kenties kautta aikain maailman suurin talousnero. Friedmanin teokset ovat parasta oppia nykyaikaisesta talousjärjestelmästä ja kaiken lisäksi viihdyttävää luettavaa. Harvat teokset saavat minua niin innostumaan kuin Friedmanin kirjat ja haastattelut. Näiden kirjojen pitäisi kuulua vähintään kauppakorkeakoulujen opetusmateriaaliin, mutta valitettavasti niissä luetaan mielummin Keynesiä, jos sitäkään.

9) Michael Porterin tuotanto

Jos Friedman on suurin talousnero on Porter kiistatta maailman suurin strategiaguru. Aika harvassa ovat yrityskirjat, joissa ei jotenkin viitattaisi Porteriin. Harva on kuitenkaan lukenut alkuperäisiä teoksia, jotka ovat kattavia, perusteellisia ja ajatuksia herättäviä. On parempi lukea kerralla alkuperäinen klassikko kuin lukea kymmenen heikkoa jäljitelmää. Hauskinta on, että nämä kirjat löytyvät Akateemisesta kirjakaupasta n. 16€/kpl, kun olemattomien strategiakonsulttien kirjat maksavat 50-70€/kpl.

10) Filosofien klassikkoteokset

Jos kirja on säilyttänyt asemansa useamman vuosisadan ja saavuttanut klassikon aseman, on siinä oltava jotain erityistä. Kuten Porterin osalta, pätee myös yleisemmin se ajatus, että on parempi lukea kirjailijan/ajattelijan alkuperäisteos kuin kymmenen heikkoa jäljitelmää. Adam Smithiä siteerataan toistuvasti, mutta harva on lukenut The Wealth of Nationia. Myös filosofien kuten John Locken, Friedrich Nietzschen, Platonin yms. alkuperäisten teosten lukeminen kannattaa. Nämä teokset ovat usein varsin raskaita luettavia ja vaativat keskittymistä, mutta varsin usein huomaa, että teokset ovat huomattavasti rikkaampia ja monipuolisempia kuin näihin henkilöihin yleisesti liitetyt sitaatit.

Nämä teokset suosittelen jättämään väliin ajan säästämiseksi

1) Tommy Hellstenin tuotanto

Yhden kirjan lukemalla selviää pääajatus, loppu on vain saman ajatuksen toistamista.

2) The Long Tail (Chris Anderson)

Koko kirja yrittää todistaa, kuinka verkkokauppa lisää marginaalituotteiden kysyntää. Idea ei vain kanna kirjaksi asti.

3) Öky - kirja ilmiöstä

Ostin, kun sain eurolla poistokorista, mutta sisältö ei ole edes sen arvoinen.

4) Strateginen äly (Reijo Ikäheimonen)

Kirjan nimi kuulostaa niin houkuttelevalta, että tartuin ansaan. Sisällöstä puuttuvat sekä strategia että äly.

5) Viestintäkirjallisuus

Olen tämän syksyn aikana lukenut noin 10 yrityksen viestintää käsittelevää teosta ja todennut ne sisällöltään varsin vaatimattomiksi. Viestinnän strategiat, Hyvä yritys - strateginen maineenhallinta, Sijoittajaviestintä, Sijoittajaviestintä strategisena työkaluna, Markkinamaine jne. Aihe on kiinnostava, mutta miksi suomenkielinen kirjallisuus aiheesta on varsin kevyttä käsien heiluttelua.

6) Kilpailijaseuranta (Anneli Pirttilä)

Aihe on kiinnostava ja olen yrittänyt löytää siitä kertovaa kirjaa, mutta tämä teos ei kyllä antanut juuri mitään. Joudun jatkamaan etsintääni.

7) Tutkijoiden väitöskirjansa pohjalta kirjoittamat kaupalliset teokset

Varsin usein tutkijat kirjoittavat väitöskirjansa pohjalta yritysjohdolle suunnatun kaupallisen kirjan. Olen lukenut nyt useamman tällaisia teoksia ja nimiä mainitsematta pääsääntöisesti nämä teokset ovat olleet epäonnistuneita. Harva tutkija pystyy kirjoittamaan kaupallisesti kiinnostavaa kirjaa, jossa pystyttäisiin tuomaan tutkimuksen teema kiinnostavalla tavalla käytäntöön.

8) Menestyneen teoksen jälkeinen toinen teos

Myyntimenestystä seuraa varsin usein sisällöltään vähäpätöinen jatko-osa. Toki poikkeuksiakin löytyy, mutta liian usein paukut on käytetty ensimmäiseen menestysteokseen ja toinen teos on puskettu markkinoille, vaikka eväät onkin jo syöty. Tyypillistä on, että jollain muulla alalla menestyneestä teoksesta tehdään toisena yritysjohdolle suunnattu versio, koska sillä nähdään kaupallista arvoa. Nämä business-versiot ovat varsin usein floppeja, joissa ei ole juurikaan uutta sisältöä ja asian tuominen uuteen kontekstiin ontuu.

Lähiaikona luettavia kirjojen listalta löytyvät mm.

1) Koneen Ruhtinas - Pekka Herlinin elämänkerta

2) Jens Lapidus: Rahalla saa

3) The Snowball - Warren Buffetin elämänkerta

4) Dambisa Moyo: Dead Aid

5) Robin Sharman teokset

6) Anthony Robbinsin teokset

7) Omistajuutta käsittelevä kirjallisuus (esim. Ownership and Control)

8) David Rothkopf: Superclass

9) Benjamin Graham: The Intelligent Investor

10) Kari Outi: Rahapeli. Pöydässä Kai Mäkelä

3 kommenttia:

  1. Kirjat tärkeitä. Omat kommenttina tähän tuleviin kirjoihin:
    -Robin Sharmalta lue vain Munkki joka myi Ferrarinsa ja ehkä Greatness Guide 1. Loppu on rahastusta ja saman toistoa. Hyvä tyyppi, mutta esim Greatness Guide 2 on ihan vitsi.
    -Rahapeli on hyvä kirja. Varsinkin sää tulet tykkäämään siitä
    -Anthony Robbins on kaverina kovempi kuin mitä sen kirjat antaa ymmärtää. Kattavia kirjoja se tekee ja paljon asiaa, mutta tuskin mitään uutta sulle ja joskus raskaita lukea. Jos jotain haluat lukea niin lue vain Notes from a Friend jonka saa muistaakseni jopa netisä ilmaiseksi. Lisäksi Youtuben TED Talk puhe ja jos myynti kiinnostaa niin Power To Influence on rautaa.
    -Jos mun yksi lempiaihe eli self-help/itsensä kehittäminen/hengellisyys kiinnostaa niin ota Anthony De Mello tai Itävaltalaiset kallonkutistajat lukuun (Freud, Adler, Frankl)...

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommenteista! Näistä on hyvä ammentaa tulevan vuoden lukulistaa.

    Multa ainakin löytyy pokkareina noi Robbinssin "Notes from a Friend" ja De Mellon "Havahtuminen", jos haluat...

    VastaaPoista
  3. Kiitos kommenteista.

    Tämän perusteella aloitan Sharman tuotannon Munkki joka myi Ferrarinsa-teoksesta. Robbinsin videoita on tullut katsottua ja olen samaa mieltä, että kirjallisessa muodossa ei millään pääse ilmaisemaan sitä sanomaa niin hyvin kuin live-esityksistä. De Mellon Havahtumisen luin aikanaan suosituksestasi ja tykkäsin. Kenties sen voisi lukea toiseen kertaan, koska se ei ole kerralla luettu kirja vaan sanomaa tuntui siinä opuksessa riittävän useampaankin tutkiskeluun.

    VastaaPoista

Related Posts with Thumbnails