sunnuntai 23. elokuuta 2009

Investointipankkiirin alkeiskurssi

Investointipankkimaailma on kiehtonut minua useita vuosia, eikä taloudellinen taantumakaan ole saanut tätä intohimoa sammumaan. Näiden vuosien aikana on tullut haalittua useampi alaa käsittelevä opus luettavaksi. Koska investointipankkimaailmaan ei valmistuta koulun penkiltä, olen lukemani perusteella päätynyt siihen, että seuraavat teokset olisivat sopiva alkeiskurssi investointipankkiireiksi aikoville. Vastaavia teoksia on varmasti paljon muitankin ja useita, joita en ole lukenut, mutta tässä ainakin yksi listaus kommenttien kera. Jos siis tiedät muita vastaavia teoksia, niin vinkkaa ihmeessä. 

1. Liar's Poker

Michael Lewisin kirjoittama Liar's Poker on todellinen klassikko ja ehdottomasti must read kaikille alalle aikoville. Kirja on erinomaisesti kirjoitettu ja siinä on selkeä tarina, joka etenee loogisesti loppua kohden parantuen. Terävällä kynällä tehty ja sisältää loistavia kiteytyksiä investointipankkitoiminnasta ja -toimijoista. Toisin kuin moni muu kirja, Liar's Poker ei ole kirjoitettu valittavaan sävyyn vaan kuvastaa enemmänkin alan mukaansa tempaavuutta ja sitä kehitystä, mitä syvemmille alan syövereihin edetään. Kirja huipentuu lopputoteamukseen, joka on suorastaan nerokas: 

"You will never become rich, you just attain higher level of your relative poverty."

2. Monkey Business

Monkey Business on samantyylinen kuin Liar's Poker ja lukukokemuksena ehdottoman viihdyttävä. Monkey Business on kirjoitettu erittäin käytännönläheisesti ja kertoo kahden huippuyliopistosta valmistuneen opiskelijan siirtymistä investointipankkimaailmaan ja heidän tekemiään havaintoja. Yksi minua häiritsevä havainto kirjoittajista on se, että he päätyvät alalle lähinnä rahan takia, eivät niinkään innostuksesta alaa kohtaan. Tämä käy ilmi mielestäni siitä, että molemmilla kirjoittajilla on varsin valittava asenne alan käytäntöjä kohtaan. Tekstistä paistaa myös läpi heidän odotukset "kaikki tänne mulle heti nyt"-tyyliin ilman, että he ovat valmiita tekemään aidosti työtä tienestiensä eteen. Hajoilut tulostimiin ja kopiointiyksikköön, älyttömät aikataulupaineet ja sijoitusmuistioiden pilkkujen viilaaminen vaikuttavat näin luettuina hauskoilta tosielämän yksityiskohdilta ja ovat kirjan todellinen suola. Kaiken kaikkiaan nopeasti luettava ja viihdyttävä teos.

3. Cityboy

Cityboy on julkaistu sekä kirjana että elokuvana. Molemmat ovat tutustumisen arvoisia. Jos Monkey Busineksessa kaksi huippuyliopiston opiskelijaa kuvasivat päätymistään ja kokemuksiaan investointipankkitoiminnasta ilman varsinaista ambitiota alalle, on Cityboyn kirjoittaja jo lähtökohtaisesti pohjimmiltaan rahamaailmaa vastaan. Hänen ainoa tavoite on tehdä alalla rahaa, jotta voi elää loppuelämänsä tekemättä mitään. Tämä käy erityisesti ilmi elokuvasta. Ei siis ihme, että Cityboy on kirjoitettu hyvin kriittiseen ja sarkastiseen sävyyn. Tyyli on myös hyvin kärjistävä, joten ainakin itse otan sen ripauksella suolaa. Teoksenä ei lähestkään niin hyvä kuin edelliset, mutta kuitenkin lukemisen arvoinen kriittinen näkökulma alasta. 

4. Barbarians at the Gate

Barbarians at the Gate on yksi parhaimmista koskaan lukemistani kirjoista ja se on paljon se. Kirja kertoo tarinan yhden USA:n suurimmista tupakka- ja elintarvikeyhtiö RJR Nabiscon valtausyrityksestä 1980-luvulta. Kirja on yli 500 sivuinen opus ja siinä käydään taustat erittäin tarkkaan läpi sekä annetaan yksityiskohtaisia henkilökuvia, joten kirjan lukeminen vaatii aikaa ja keskittymistä. Kirja on klassikko ja sanoisin, että must read kaikille yritysmaailmasta syvällisemmin kiinnostuneille, koska se antaa hyvän näkökulman niin yrityksen valtasuhteisiin kuin investointipankkien motiiveihin. Minussa kirja herätti paljon ajatuksia ja erityisesti jäin miettimään sitä, kuka oikeasti käyttää lopullista valtaa yrityksessä? Onko se yrityksen toimiva johto, hallitus, erilaiset omistajakoalitiot, pääomamarkkinat tai nurkkausta yrittävät valtaajat? Kirjan jännitys huipentuu loppua kohti ja "mopo karkaa käsistä" useammallakin taholla. Suosittelen.

5. Brightness Falls

Jay McInerneyn kirjoittama Brightness Falls ei ole oikestaan kirja investointipankkitoiminnasta vaan enemmänkin New Yorkissa asuvan nuoren parin elämästä, joista nainen työskentelee pankkimaailmassa ja mies suunnittelee kirja-alalla toimivan yrityksen ostoa. Kevyt bestseller-lukeminen 1980-luvun elämäntyylistä ja sen käänteistä. Kirja menee hyvänä kesälukemisena ja avaa myös hyviä näkökulmia siihen, mitä tapahtuu, kun yrityksen ostoaikeissa on enemmän intoa kuin tietoa. 

6. The Money Machine - How the City works

Philip Cogganin teos The Money Machine on enemmänkin oppikirja kuin kertomus investointipankkitoiminnasta. Teoksessa kuvataan eri investointipankkitoiminnan osa-alueet sekä Lontoon Cityn toimijat faktaperusteisesti ilman käytännön näkemyksiä. Informatiivinen opus, jonka perusteella pääsee hyvin sisälle alalla käytettäviin käsitteisiin. 

7. The City - A Guide to London's Global Financial Centre

Kuten edellinenkin niin myös tämä Richard Robertsin kokoama teos The City on oppikirja Lontoon investointipankkimaailmasta ja erityisesti sen toimijoista. Kirjassa käydään perusteellisesti läpi eri toiminnot ja kuvataan tarkasti eri toimijat. Oli aikanaan varmasti hyvä ja informatiivinen teos, mutta nyt tapahtuneen mullistuksen jälkeen kenties hieman ajastaan jäljessä. Pitkäveteinen, joten en varsinaisesti suosittele luettavaksi. 

8. Wall Street

Steven Frasierin teos, joka keskittyy ennen kaikkea Wall Streetin historiaan. Tiiliskiven paksuinen teos, joka yhä odottaa kirjahyllyssä lukematta. Lukulistalla, kunhan sopiva hetki löytyy.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts with Thumbnails