Breathe Business on blogi, joka haistelee liike-elämän tuulia, vetää sisuksiinsa syvällisimpiä viisauksia ja puhaltaa ulos pohdintoja taloudesta, omistajuudesta, yrittäjyydestä ja yhteiskunnasta. Se jakaa parhaita käytäntöjä ja luo tulevaisuuden toimintatapoja.
sunnuntai 29. marraskuuta 2009
Helmet ja kuplat
lauantai 21. marraskuuta 2009
Sijoittajan käsikirja
torstai 19. marraskuuta 2009
Klassinen liberalismi
Yksityisomaisuus on instituutio, joka tekee kansalaisyhteiskunnan mahdolliseksi. Ilman yksityisomaisuutta ihminen ei ole vapaa tekemään omia valintojaan. Vasta silloin kun hänellä on oikeus omistaa ja käyttää omaisuuttaan haluamallaan tavalla, hän on vapaa.
Valtion tehtävänä on suojella kansalaisten henkeä ja omaisuutta rikoksia, vilppiä ja petoksia vastaan.
Kun ihmiset joutuvat ottamaan omissa tuotannollisissa valinnoissaan toiset huomioon, he hyödyttävät samalla muita ja viime kädessä koko yhteiskuntaa.
Oman edun periaate: ihmisen on annettava edistää mahdollisimman vapaasti sellaisia asioita, joista hän on itse perillä ja joita hän pitää tärkeinä itselleen ja lähipiirilleen.
Näkymätön käsi: omaa etua tavoittelevien ihmisten tekojen yhteisvaikutus on pääsääntöisesti positiivinen.
Työnjaon spontaani prosessi on ihmisille mahdollisuus luoda aineellista vaurautta ja vapautua köyhyydestä ja osattomuudesta.
Evoluution neljä vaihetta: 1) metsästäjien aika (the age of hunters) 2) paimentamisen aika (the age of shepherds) 3) maanviljelyn aika (the age of agriculture) ja 4) kaupan aika (the age of commerce)
maanantai 16. marraskuuta 2009
Pörssipomojen top5
sunnuntai 15. marraskuuta 2009
Mitä Missä Miljoona
”Olemme kiinnostuneita kuulemaan ostokohteista, jotka täyttävät kaikki seuraavat kriteerit:
a) Ostokohteen täytyy olla iso (tulos ennen veroja vähintään 50 miljoonaa dollaria)
b) Todistettavissa oleva jatkuva historiallinen tuloksentekokyky (tulevaisuuden ennusteet eivät kiinnosta meitä eivätkä käännekohtatilanteet)
c) Oman pääoman tuoton täytyy olla hyvä ja yrityksen velkaantumisasteen pieni
d) Yrityksellä täytyy olla hyvä johto (emme pysty toimittamaan sitä)
e) Yksinkertainen liiketoiminta (emme ymmärrä korkean teknologian yrityksiä)
f) Hinta (emme halua tuhlata omaa ja myyjän aikaa keskustelemalla ostosta, jos hinta ei ole tiedossa)
Mitä isompi yritys, sitä kiinnostuneempia olemme. Haluaisimme tehdä yritysoston, jonka koko olisi noin 5-20 miljardia dollaria. Meitä eivät kuitenkaan kiinnosta ehdotukset siitä, mitä voisimme ostaa pörssistä.
Emme osallistu vihamielisiin yritysvaltauksiin. Lupaamme täyden luottamuksen ja nopean vastauksen, jos olemme kiinnostuneita. Yleensä vastaus kestää viisi minuuttia. Ostamme mielellämme käteisellä.
”Jos hävitätte yrityksen rahaa huonojen päätösten takia, olen hyvin ymmärtäväinen. Jos hävitätte yrityksen mainetta, olen armoton”. – Warren Buffetin neuvo Salomon Brothersin pelastusoperaatiossa
”Aika on loistavien businessten paras ystävä, keskinkertaisten pahin vihollinen”
Buffetin sijoitusfilosofiaa: ”Se hinta, millä ostat osakkeen, määrittää viime kädessä sijoituksesi tuoton. Mitä alhaisemmalla hinnalla saat osakkeen, sitä korkeampaa tuottoa voit odottaa sijoituksellesi. Tämä on johtanut siihen, että Buffet odottaa isoja kurssilaskuja vesi kielellä, koska silloin hän pääsee halvalla kiinni niihin yrityksiin, joita hän haluaa omistaa”.
”Tarkastele osakkeita yrityksinä, etsi yrityksiä, joiden liiketoiminnan ymmärrät ja joita johtavat ihmiset, joihin luotat. Sen jälkeen jätä investointisi rahaan hyvin pitkäksi aikaa.”
Buffet optioista:
"1) Jos optiot eivät ole tapa palkita yrityksen johtoa, niin mitä ne ovat?
2) Jos palkitseminen ei ole kustannus, niin mitä se on?
3) Jos kustannuksia ei pitäisi ottaa huomioon tulosta laskettaessa, niin mihin ihmeeseen niiden pitäisi mennä?"
”Jos yritysjohto tulee minulta kysymään, mitä pitäisi tehdä, silloin tiedän, että olemme molemmat pulassa”.
”Jos yritysjohto osaa oman tehtävänsä, pääomamarkkinat kyllä palkitsevat sen”
”Voin hyvin asua ja menestyä sijoittajana paikassa, jonne postikin tulee kolme viikkoa myöhässä”.
Warren Buffetilla on tapana antaa Harvardissa luennoidessaan opiskelijoille tehtäväksi jonkin internet-yrityksen arvonmääritys. Kaikki opiskelijat, jotka päätyvät johonkin arvoon, reputtavat tehtävän.
Jouko Brade
Osio Suomen parhaana sijoittajana kirjassa tituleeratusta Jouko Brade on kirjan parasta antia ja erittäin mielenkiintoinen. Täytyy myöntää, että Brade oli ennen tämän kirjan lukemista minulle täysin tuntematon henkilö. Kirjoittajien mukaan Braden keksintöjä ovat mm. Suomen ensimmäinen kiinteistösijoitusyhtiö. Kiinteistösijoittamisessa Brade ymmärsi merenrantatonttien arvon. Hänen mukaansa merenrantatontin suhteen on voimassa vanha toteamus ”They don’t make them anymore”.
Ylipäätään kirjoittajat esittelevät Braden innovatiivisena miehenä, jolla oli sekä vahva näkemys markkinoista että kyky tehdä menestyksellisiä sijoituksia. Meklarinakin toiminut Brade ymmärsi markkinapsykologiaa. Hänen kehittämänsä teorian mukaan pörssin lainalaisuus toimii kaavan K=P+R mukaisesti, jossa K= kurssi tai kurssikehitys, P= mieliala (psykologia) ja R= rahansaanti (jossain yhteydessä myös G eli Geld). Braden mukaan on naurettavaa, että kunnon alaspäin menoa pörssissä pelätään. ”Se tarkoittaa vain, että torilla on tavara halpaa. Eihän torillakaan itketä, jos mansikat halpenevat. Se on vain myyjän suru.”
Suomalainen tyyppisijoittaja: keski-ikäinen suomenruotsalainen mies
Kirjoittajat käyvät myös tehtyjen tutkimusten perusteella perusteellisesti läpi sitä, millainen on tyypillinen suomalainen sijoittaja vuonna 1999:
- Instituutioiden kuten vakuutuslaitosten, säätiöiden ja pankkien osuus suomalaisista suorista osakesijoituksista oli yli puolet.
- Ulkomaisten sijoittajien osuus oli 33,6% ja suomalaisten kotitalouksien 13,6% kaikista osakkeista. Näistä 475 000 suomalaisesta sijoittajasta miesten osuus oli 63% ja naisten 37%.
- Toisin sanoen, suomalaisista miehistä 10,5% ja naisista 8,1% omisti osakkeita vuonna 1997. Suomessa kotitaloudet ovat siis varsin vähäisessä määrin mukana osakesäästämisessä.
- Tavallinen sijoittaja on noin 50-vuotias.
- Miehet sijoittavat enemmän riskipitoisiin kohteisiin ja pieniin yrityksiin, kun taas naiset karsastavat riskiä ja sijoittavat mielummin suuriin pörssin päälistalla oleviin yrityksiin.
- Vanhemmat ihmiset sijoittavat korkean markkina-arvon yrityksiin, kun taas nuoret preferoivat kasvuyrityksiä.
- Suomalaiset painottavat sellaisten yritysten osakkeita, joiden pääkonttori on lähellä omaa asuinpaikkakuntaa.
- Yli 62% yksityisistä sijoittajista on vain yhden ja 18% kahden yrityksen osakkeen omistajia.
- Ruotsia äidinkielenään puhuvat sijoittavat keskimääräistä enemmän osakkeisiin (14,1%, muut 9,1%) ja heidän keskimääräinen omistus on suurempi (221 100mk vs 69 700mk).
- Suomalaisen osakesijoittajan profiili on siis keski-ikäinen suomenruotsalainen mies.
Poimintoja
”Nykyään ihmiset tietävät kaiken hinnan, mutta eivät minkään arvo” – Oscar Wilde
”Joka haluaa tulla päivässä rikkaaksi, löytää itsensä hirsipuusta vuodessa” – Leonardo Da Vinci
”Sijoituskerhoilla on monia hyödyllisiä tehtäviä: Ne rohkaisevat säästämään. Ne antavat jäsenilleen koulutusta. Ne edistävät ystävyyssuhteita ja sosiaalisia suhteita. Ne viihdyttävät. Valitettavasti niiden sijoitukset eivät vain pärjää markkinoille”
”Ensimmäisen miljoonan jälkeen sitä ryhtyy laskemaan pikkurahojaan” J. Paul Getty