maanantai 2. elokuuta 2010

There will be blood

Yritystoimintaa, perheyrityksiä ja omistajatarinoita käsittelevät katsomisen arvoiset elokuvat tai televisiosarjat ovat valitettavan vähissä. Tähän kategoriaan en laske romanttisia parisuhdeleffoja, joissa miespääosassa on menestyvä investointipankkiiri, juristielokuvia tai tosi-tv-tasoista Diiliä, joka ei sitten alkuperäisen idean ole saanut kiinnittymään sohvalle. En ole asiantuntija elokuvien tai televisiosarjojen suhteen, koska katson niitä minimaalisen vähän, mutta en voi ymmärtää, miksi samaa kaavaa toistavat poliisileffat ovat tuhatkertaa yleisempiä kuin mehevät bisnestarinat. Mielenkiintoa herättäneitä elokuvia tulee näin äkkiseltään mieleen vain Wall Street ja muutamat mafialeffat, legendaarisimpana tietysti Kummisetä Trilogia. Vinkkejä hyvistä filminpätkistä otetaan siis vastaan.

Eilen osuin sattumalta television ääreen ja jäin seuraamaan elokuvaa There will be blood. En tiennyt elokuvasta aikaisemmin, mutta esittelytekstien perusteella en voinut jättää katsomatta. There will be blood on ahdistava elokuvakokemus. Se on synkkä, aina vain synkempi ja lopussa suorastaan sairas. Se on sankaritarina ilman sankaria, johon samaistua. Se on tarina menestystä janoavasta öljy-yrittäjästä ja perheyrityksestä, mutta myös paljon muusta. Se on tarina isä-poika suhteesta, sidosryhmistä, uskonnosta ja onnettomuudesta. Elokuva on opettava, vaikka et haluaisi ottaa oppia yhdestäkään sen hahmosta. Se käsittelee arvoja osoittamalla arvottomuuden. Siinä päämäärätietoisuus on jääräpäisyyttä, pyhyys tekopyhyyttä ja yrittäjyys ahneutta. Kaikki on kaupan, kunhan vain hinnasta sovitaan ja kirkko saa osansa.


There will be blood on kolmen tunnin kärsimys, joka on vain koettava. Kahden Oscarin filmi ei jätä kylmäksi. Kun leffa puhuttelee ja herättää tunteita, on se katsomisen arvoinen. Tästä elokuvasta ei voi pitää, mutta silti suosittelen. Ei heikkohermoisille. Eikä treffileffaksi.

5 kommenttia:

 1. Omistajuuteen liittyviä leffoja kyllä löytyy. Riippuu tietysti mikä on tulokulma. Listaan tässä muutamia huippu elokuvia joissa ainakin jotenkin aihetta sivutaan.

  Schindler's List: Ihmisen omistajuudesta ja tehtaan pyörittämisestä

  Goodfellas, Casino & Scarface: Kummisetien jälkeen ehkä kolme parasta mafia leffaa, jossa omistajuudesta ja erityisesti sen tuhoamisesta paljon asiaa. Mafialeffat on tietty aina omanlaisiaan. Kuitenkin varsinkin Goodfellas on ihan opettavainenkin setti.

  It's a Wonderful Life: Must see klassikko joka käsittelee omistamisen eettistä puolta. Ajatuksia ainakin vastuullisen omistamisen vaikutuksista lähimmäisiin.

  Citizen Kane: Ja vikana (kuulemma) maailman kautta aikojen paras leffa. Menee ehkä enemmän personal finance osastolle, mutta kyllä täskin varmaan jotain ideoita saa omistajuuteen liittyen.

  VastaaPoista
 2. Erinomaista. Kiitos kaima! Yhtäkään yllämainituista en ole nähnyt, joten täytyy ottaa tuijotettaviksi.

  VastaaPoista
 3. Suosittelen, että aloitat It's a Wonderful Lifella.

  VastaaPoista
 4. Pari vuotta sitten tuli Wallenbergeistä kertova dokumentti Yleltä 3-osainen, muistaakseni. Parasta mitä Suomessa TV-historian aikana on tullut yrittäjyydestä ja omistajuudesta. Tyhmyyttäni en ottanut talteen ja en ole vielä löytänyt netin ihmemaan kätköistä sitä http://www.taloussanomat.fi/ulkomaat/2007/01/02/ruotsin-mahtisuku-avautuu-vihdoin/200787/12 .

  Tarpeeksi kevyttä katsottavaa, jotta sitä jaksaa katsoa sellainenkin, joka ei ole asiasta kiinnostunut.

  Suosittelen, jos löydät ja samalla kaipaisin myös tietoa mistä sen löytäisi.

  VastaaPoista
 5. Kiitos vinkistä! Itseltäni on mennyt kyseinen dokumentti ohi, mutta eiköhän se jostain löydy, jos ei Suomesta niin sitten Ruotsista.

  Laitan etsintäoperaation käyntiin ja linkitän blogiin, jos löytyy.

  VastaaPoista

Related Posts with Thumbnails