perjantai 7. lokakuuta 2011

Suomen hienoimmat yritykset

Mikä on mielestäsi Suomen hienoin yritys? Ei siis välttämättä paras, mutta jollain tavalla "coolein, siistein, hienoin, sympaattisin". Mikä yritys saa sinut syttymään?


Kavereiden kanssa tulee usein keskusteltua siitä, mistä yrityksistä kukin pitää. Kriteerinä ei useinkaan ole talousluvut tai muut menestystä kuvaavat mittarit, vaan enemmänkin henkilökohtainen, tunneperäinen positiivisuus yritystä kohtaan. Oheinen listaus on henkilökohtainen kärkeni. Listalle ei ole otettu hygieniasyistä niitä yrityksiä, joissa olen työskennellyt tai joihin minulla on muuten läheinen side. Myös rahoitusalan/pääomamarkkinan yritykset olen sulkenut pois. Lisäksi olen pyrkinyt välttämään tähdenlentoja eli luonteeni arvostaa enemmän pitkäjänteisyyttä kuin nopeaa kasvukiitoa. Kaikkien osalta en edes osaa selittää, miksi kyseinen yritys on listalla. Se vain on. Järjestys ei myöskään ole ratkaiseva.

Suomen hienoimmat yritykset
 1. KONE: Suomen ykkösyritys tällä hetkellä. Hyvä omistus ja johto. Jännä perheyritystarina taustalla. Pystynyt kansainvälistymään ja ottamaan alan edelläkävijän roolia globaalisti. Kunnioitan KONE:tta.
 2. Kiilto: Pirkanmaan paras yritys. Yhtiö, jossa on arvot kohdallaan ja hieno omistamisen kulttuuri. Yli 90-vuotias perheyritys, joka on omalla alallaan kärkikastia. Minulla on pelkästään positiivista sanottavaa yhtiöstä.
 3. Fazer: Fazer on vahvasti osa suomalaisuutta. Sininen on vahva brändi ja yhtiö erittäin laadukas kaikessa tekemisessään. Mittarissa 120 vuotta historiaa perheyrityksenä.
 4. Nokia: Olisi epäreilua jättää Suomen yritysmaailman suurin menestystarina mainitsematta. Nokia on saavutuksissaan omaa luokkaansa maailman mittakaavassa. Varsinaista tunnesidettä minulla ei ole yhtiöön syntynyt, mutta silti seuraan sitä suurella mielenkiinnolla ja olen tuotteiden uskollinen käyttäjä. Toivon todellakin, että yhtiö menestyy myös jatkossa.
 5. Insta Group: Suurelle yleisölle tuntematon perheyritys Pirkanmaalta. Kuuluu päässäni samaan kategoriaan kuin Kiilto. "Meihin on lupa luottaa - on ollut jo vuodesta 1960" kuvaa hyvin yhtiön arvopohjaa. Pelkästään positiivista sanottavaa yhtiöstä.
 6. Stockmann: Jo 1862 perustettu pörssilistattu tavaratalokonserni. Hyvä brändi, erinomainen palvelu ja laatu tuotteet. Arvostan etenkin asiakkaana. Konsepti pärjää mielestäni hyvin vertailussa myös alan kansainvälisiin toimijoihin, vaikka yhtiö ei olekaan Venäjää ja Viroa lukuunottamatta tavaratalona laajentunutkaan. Akateemisessa kirjakaupassa kuluisi minulta loputtomasti aikaa.
 7. Ensto: Edesmennyt Ensio Miettinen oli hieno mies. Olen häntä ja hänen kirjojaan tässä blogissa aiemmin käsitellyt ja kunnioitan hänen elämäntyötään. Niinpä Ensto kuuluu myös yhtiönä suosikkeihini.
 8. Metso: Lista olisi vajavainen myös ilman yhtäkään suomalaista konepajaa. Tai siis teknologiateollisuusyritystä, kuten hienommin kutsutaan. Toki KONE:kin sellaiseksi luetaan, mutta sen lisäksi nousee esille Metso ja Wärtsilä. Nämä kaksi ovat minulle liki yhtä mieluisia, mutta jos valita pitää niin kallistun Metsoon. Globaalisti menestyviä yrityksiä, joilla vahvat suomalaiset juuret.
 9. Nokian Renkaat: Kim Granin johtama yritys, joka on menestynyt kiitettävästi suurien globaalien toimijoiden kuten Goodyear ja Bridgestone puristuksessa. Hakkapeliitta-henkeä ja tekemisen meininkiä. Tässäkin vaikuttaa ehkä hieman kotiseuturakkaus, mutta enemmän pörssimenestys.
 10. UPM: Suomalaisen metsäteollisuuden sivuuttaminen olisi myös iso lovi listaan. Metsäyhtiöistä jostain syystä päällimmäisenä päässäni on UPM. Lisämausteen tuo Björn Wahlroos hallituksen puheenjohtajana.
Pohdittavaksi
 • Unohtuiko mielestäsi joku?
 • Millainen olisi sinun listasi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts with Thumbnails