tiistai 2. huhtikuuta 2013

Arvopaperi: Jaettu omistajuus

Vierailin jälleen viime viikolla Arvopaperin kumppaniblogissa. Tällä kertaa pohdin jaettua omistajuutta eli sitä, tuoko kasvu uusia omistajia vai uudet omistajat kasvua. Ohessa teksti. Alkuperäinen on täällä.



Jaettu omistajuus

Kenen kanssa olisit valmis jakamaan kotisi omistuksen? Entä liiketoimintasi? Hyvän omistajakumppanin löytäminen ei ole helppoa. Liian monessa tapauksessa puolisot, sukulaiset tai parhaat ystävät päätyvät pahimmiksi vihamiehiksi, kun tulee erimielisyyksiä omistuksista. Yrityksen omistamisessa tasajako 50/50 on liki aina tuhoisa.

Kuitenkin kanssaomistajuus kannattaa. Yksinyrittäjät harvoin yltävät suuryritysten omistajaksi. Sen sijaan fakta on selvä: Mitä suurempi yritys, sitä laajempi omistajajoukko. Maailmalla suurimmilla yrityksillä on miljoonia suoria osakkeenomistajia. Laajimmin omistettujen listalta löytyvät mm. Metlife Inc. (8,8 miljoonaa osakkeenomistajaa), AT&T Corp. (4,2 miljoonaa) ja McDonald’s Corp. (0,9 miljoonaa). Meille tutummista yrityksistä Teliasoneralla on yli 550 000 osakkeenomistajaa ja Nokialla yli 250 000. Kumpi on syy ja kumpi seuraus? Tuoko kasvu uusia omistajia vai uudet omistajat kasvua?

Monessa tapauksessa yrityksen nykyiset omistajat ovat valitettavasti kasvun ja kehityksen suurin jarru. He pitävät kynsin ja hampain kiinni omistusosuudestaan tai osingoistaan ja vastustavat muutosta, koska muutos sisältää aina myös riskin. Tätä riskiä jakamaan tarvitaan usein uusia omistajia. Toinen tärkeä syy on kasvuun tarvittava pääoma. Kasvuyritystoiminnassa yrityksen omistajuuden uusiutuminen on arkipäivää. Kehitys jaetaan vaiheisiin eli kierroksiin ja jokaisella kierroksella omistus lähtökohtaisesti uusiutuu. Vanhat omistajat voivat joko luopua, liudentua tai lisätä pääomaa. Tärkeintä on yrityksen arvon kasvaminen kullakin kierroksella ja omistusajalle saatu tuotto.

Kenen kanssa sitten kannattaa omistajuutta jakaa? Professori Henry Hansmannin mukaan teoriassa yritykselle on määriteltävissä luonnollisimmat omistajatyypit. On luonnollista, että metsänomistajat omistavat metsäyhtiöitä (Metsä Board) ja maanviljelijät elintarvikeyhtiöitä (HKScan ja Atria). Asiantuntijayritykset sopivat henkilöstön omistukseen (asianajotoimistot ja tilintarkastusyhteisöt) ja kuluttajayritykset asiakasomistukseen (Elisa ja S-Ryhmä). Pääomavaltaiset yritykset sopivat parhaiten institutionaaliseen omistukseen (teknologiateollisuus).

Suunnatulla osakeannillaan Taaleritehdas avaa nyt omistajuuden ovensa asiakkaillensa. Tiiviisiin ja luottamuksellisiin asiakassuhteisiin sekä ammattimaiseen henkilökohtaiseen palveluun perustuva liiketoiminta sopii luonnollisesti henkilökunnan ja asiakkaiden jaettuun omistajuuteen.

Tero Luoma, sijoitusjohtaja, Taaleritehtaan Pääomarahastot Oy

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts with Thumbnails